NATO odgovorio Putinu: “To je opasna i neodgovorna retorika”

26.03.2023. 18:18:00

NATO je kritizirao Vladimira Putina u nedjelju zbog njegove "opasne i neodgovorne" nuklearne retorike, dan nakon što je ruski predsjednik objavio da će rasporediti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Putin je najavio taj potez u subotu i usporedio ga s američkim raspoređivanjem oružja u Europi, ali istodobno inzistirajući na tome da Rusija neće prekršiti svoja obećanja o neširenju nuklearnog oružja.

Iako ovaj potez nije neočekivan, to je jedan od najizraženijih nuklearnih signala Rusije od početka invazije na Ukrajinu prije 13 mjeseci. Ukrajina je u odgovoru na taj potez pozvala na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Iako je Washington, također svjetska nuklearna velesila, umanjio zabrinutost glede Putinove objave, NATO upozorava da su obećanje ruskog predsjednika o neširenju nuklearnog naoružanja i njegov opis američkog raspoređivanja oružja u inozemstvu daleko od ciljeva.

“Ruska referenca na NATO-ovo nuklearno dijeljenje potpuno je pogrešno. NATO saveznici djeluju uz puno poštovanje svojih međunarodnih obveza”, rekao je glasnogovornik NATO-a u reakciji poslanoj u emailu Reutersu u nedjelju.

“Rusija kontinuirano krši svoje obveze kontrole naoružanja, a nedavno je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu Novi START”, rekao je glasnogovornik.

Novi START ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Sjedinjene Države i Rusija mogu rasporediti.

Oleksij Danilov, glavni savjetnik za sigurnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da bi ruski plan destabilizirao Bjelorusiju koju smatra ruskim “taocem”.

Stručnjaci smatraju da je potez Rusije značajan pošto se do sad ponosila time što u odnosu na SAD nije rasporedila nuklearno oružje izvan svojih granica. Učinit će to vjerojatno prvi put od sredine 1990-ih.

Još jedan Zelenskijev savjetnik ismijao je u nedjelju Putinov plan i rekao da je ruski predsjednik “previše predvidljiv”.

“Objavom o taktičkom nuklearnom oružju u Bjelorusiji, on priznaje da se boji poraza i sve što može učiniti je zastrašivati”, napisao je Mihajlo Podoljak na Twitteru.

Čini se da Washington ne vidi potencijalnu namjeru da Moskva upotrijebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini. I SAD i NATO naglasili su da ta vijest neće utjecati na njihovu nuklearnu poziciju.

“Nismo vidjeli nikakve promjene u nuklearnoj poziciji Rusije koje bi nas navele da prilagodimo vlastite”, napisao je glasnogovornik NATO-a.

Taktičko nuklearno oružje odnosi se na ono koje se koristi za određene dobitke na bojnom polju, a ne na ono s kapacitetom razaranja gradova. Ne zna se koliko takvog oružja ima Rusija, s obzirom da je to područje još uvijek obavijeno hladnoratovskom tajnom.

Kijev traži sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon Putinove objave i zatražilo međunarodnu zajednicu da “poduzme odlučne mjere” kako bi se spriječila ruska uporaba nuklearnog oružja.

“Rusija još jednom potvrđuje svoju kroničnu nesposobnost da bude odgovoran nadzornik nuklearnog oružja kao sredstva odvraćanja i sprječavanja rata, a ne kao sredstvo prijetnji i zastrašivanja”, priopćeno je.

Analitičari Instituta za ratne studije (ISW) sa sjedištem u Washingtonu kažu da je rizik od eskalacije nuklearnog rata “i dalje iznimno nizak”.

No Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja smatra Putinovu objavu iznimno opasnom eskalacijom.

“U kontekstu rata u Ukrajini, vjerojatnost pogrešne procjene ili pogrešnog tumačenja izuzetno je velika. Dijeljenje nuklearnog oružja čini situaciju mnogo gorom i riskira katastrofalne humanitarne posljedice”, objavili su na Twitteru.

Izvor: n1/ Foto:Shutterstock

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.