NATO saveznici pružaju snažnu podršku Ukrajini i pozivaju Kinu na prekid podrške Rusiji

10.07.2024. 20:06:00

NATO saveznici najavit će podršku Ukrajini na njenom „putu bez povratka” prema integraciji u savez te će pozvati Kinu da prestane podržavati rusku ofenzivu na zapadnu susjedu, stoji u nacrtu zajedničke izjave koju je Reuters vidio u srijedu. Kina je postala ključna podrška Rusiji u vođenju rata protiv Ukrajine, a Peking nastavlja predstavljati izazov za Europu i svjetsku sigurnost, navodi se u nacrtu teksta nastalom na skupu NATO-a u Washingtonu.

Članice NATO-a namjeravaju Ukrajini osigurati najmanje 40 milijardi eura unutar iduće godine te uspostaviti mehanizam koordinacije vojne pomoći i obuke Ukrajine, piše u dokumentu. Saveznici će obećati potporu Ukrajini na njenom putu ka punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u. Poziv za pridruživanje savezu bit će upućen Kijevu kada se saveznici slože i ispune uvjeti, stoji u nacrtu.

U nacrtu se raspravlja i o važnosti indopacifičkog područja za NATO jer tamošnji događaji izravno utječu na euroatlantsku sigurnost. Savez pozdravlja jačanje suradnje s azijskim partnerima u pomoći Ukrajini.

NATO je zabrinut i zbog razvoja kineskih svemirskih kapaciteta i aktivnosti, pa je pozvao Peking na dijalog o smanjivanju strateških rizika. NATO je voljan zadržati kanale komunikacije s Moskvom kako bi ublažili rizik i spriječili eskalaciju, stoji u nacrtu dokumenta.

Članice saveza sastaju se od utorka do četvrtka u Washingtonu kako bi obilježile 75. godišnjicu NATO-a.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto:Kent Nishimura/Getty Images

Izvorni autor: PDN/24sata/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.