Ne djeluje tako, ali vjerujte ovaj Hrvat je opak: Danas prima stotine poruka i poziva

01.11.2023. 10:04:00

SRETNO MU

Braniteljske grupe na društvenim mrežama danas su se užarile od rođendanskih čestitki Nikici Buriću koji uistinu ima razloga za slavlje. Burić je kao dragovoljac Domovinskog rata branio Vukovar i jedan je od rijetkih preživjelih heroja, a upravo tamo zaradio je nadimak “Samoborac”.

AUTOR: Snježana Vučković / Dnevno.hr

Kada govorimo o herojima Vukovara, Samoborca je nemoguće preskočiti. S prvim naznakama rata, Nikica je kupio kalašnjikov, oprostio se od sestre i djevojke s kojom je planirao vjenčanje te se uputio prema Vukovaru ostavivši svoje zabrinute roditelje koji su u to doba bili na radu u Njemačkoj. Tada još nitko nije bio svjestan da na plamteći istok Hrvatske stiže jedan od najodvažnjih branitelja koji se za vrlo kratko vrijeme prometnuo u ratnika bez premca, a potom u živuću legendu i heroja Vukovara…

Za njegovo ime se pročulo čim je došao u Vukovar

“Iako se priča da je već u rujnu Vukovar proživljavao pakao, to je samo djelomično točno. Prvi napad jest bio 14. rujna, no to je nemjerljivo s onim što se događalo u listopadu i studenom kada su hrvatski branitelji doslovno ginuli svakoga dana”, podijelio je s nama Samoborac.

Za ime Nikice Burić od prvog se dana pročulo diljem vukovarske bojišnice. Drski, samouvjereni 31-godišnjak koji se osobnim oružjem došao obračunati sa četnicima, već je u prvom je vatrenom krštenju na Sajmištu nemilosrdno ‘pokosio’ nekoliko neprijatelja. Upravo tada nastala je legendarna izjava koja se našla na muralu.

“Jesi li ti iz Legije stranaca?”, pitao ga je jedan suborac. “Ne, ja sam iz Samobora”, odgovorio je Burić.

Prijateljstvo s hosovcima

U Vukovaru je, kaže, posebnu bliskost stekao s pripadnicima HOS-a koji Samoborca u izjavama i intervjuima spominju kao jednog od svojih.

“HOS-ovci su bila svježa i nevjerojatno nabrijana snaga. Čim su došli inzistirali su da ih se pošalje u akciju, pa smo ih ja i još dvojica ‘domaćih’ i poveli. Obzirom da su došli u najgore vrijeme, Zvone Ćurković, Damir Markuš, Igor Široki, Stjepan Antolić i ostali, pokazali su ono što sam priželjkivao. Neopisivu hrabrost i borbu bez uzmicanja. Ti dečki borili su se do posljednjeg daha. Ipak, pokojni Ivan Brdar zauzima posebno mjesto u mom sjećanju jer sam s njim išao u čišćenja. Bio je nevjerojatan… Cijelo sam vrijeme u ratu bio pribran, mnogi će reći i hladnokrvan, ali kada je on poginuo, bio sam satima neupotrebljiv. Umro mi je na rukama…”

Odlazak u proboj, za Burića je i danas bolna rana. Bio je posljednji zapovjednik koji je teška srca napustio Vukovar:

Foto: Privatna arhiva
Među posljednjima napustio Vukovar

“Na kraju, prevladao je razum o nas nekoliko je organiziralo posljednji proboj. Prije polaska otišao sam do bolnice i hodao od ranjenika do ranjenika da vidim tko je sposoban za napuštanje Vukovara za koje sam znao da će biti iscrpljujuće. Naišao sam na ranjenog hosovca Ivana Krajnovića i objasnio mu da su njegovi suborci napustili grad. Rekao mi je ‘odi i probaj se izvući, a nama kako Bog da’. Pozdravili smo se, poljubio sam ga izašao van. Tada sam rekao da imam osjećaj da će sve ove ranjene pobiti i prvi put sam zaplakao.”

Nikica Burić – Samoborac jedan je od dvojice samoborskih dragovoljaca koji su otišli u Vukovar. Drugi samoborski dragovoljac bio je Nikičin susjed, 19-godišnji pripadnik Tigrova. Zanimljivo je da je Samoborac iz bitke za Vukovar izašao bez ijedne ogrebotine, dok su se dva lakša ranjavanja dogodila naknadno u nastavku rata u BiH. Također nije koristio nikakve braniteljske povlastice poput kredita, a odbio je i mogućnost napretka u vojsci. I danas sa svojom obitelji živi u Samoboru, a posebno se veseli povremenim druženjima sa suborcima iz Vukovara.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.