NE OTVARAJTE SUMNJIVE PORUKE Policija zaprimila nekoliko prijava zbog internetskih ucjena

22.01.2020. 13:59:00

Policija je u srijedu pozvala građane da se pridržavaju uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjaju lozinke jer su u posljednje vrijeme zaprimili više prijava zbog internetskih ucjena nepoznatih osoba koje traže 950 eura u bitcoinima (BTC) kako ne bi zloupotrijebili podatke i objavili ih.

Policija je upozorila da je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su dobili sumnjive poruke elektroničke pošte.

Nepoznate osobe su ucjenjivale građane navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne programe (malware) i time ostvarili pristup osobnim podacima. Zatim bi tražili 950 eura u bitcoinima (BTC) ako žele izbjeći objavljivanje podataka.

"Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti", preporučili su iz MUP-a u priopćenju.

Policija je pozvala građane da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ipak, ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun.

Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, utoliko je potrebno odmah promijeniti i te lozinke, savjetuju iz policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, može se pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.

Izvor: ig/h/Direktno.hr/Foto:pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.