Ne propustite dokumentarni film Stipe Majića ‘Bitka za Dubrovnik’

28.11.2022. 19:18:00

U Kinu SC u Zagrebu u srijedu, 30. studenog u 20 sati, održat će se projekcija dokumentarnog filma ‘Bitka za Dubrovnik’ redatelja Stipe Majića. Majić je ranije režirao dokumentarne filmove o Domovinskom ratu: ‘Glava dole, ruke na leđa’, ‘Srce Vukovara’, ‘Ispod radara’ i ‘Bogdanovci između zvijezda’, piše Narod.hr.

”Godine 1991. u gradu Dubrovniku nema niti jedne naoružane vojarne. Naoružanje civilne obrane prebačeno je u susjednu državu, u grad Trebinje. Dubrovnik, grad kulture, pod zaštitom je UNESC-a. Predsjednik vlade SFRJ Momir Bulatović tvrdi kako je u Dubrovniku 30 000 naoružanih ustaša spremnih izvršiti agresiju na Crnu Goru. Koristeći propagandne dezinformacije kao motiv, takozvana JNA 1.10. 1991. po direktivi general štaba započinje napad na Dubrovnik”, stoji u sinopsisu dokumentarnog filma ‘Bitka za Dubrovnik’.

‘Brzo uvidjevši kako JNA nije spremna ispoštovati bilo kakav oblik mirovnih pregovora, hrvatske vlasti odugovlače te takvozvane „pregovore“ kako bi kupili vrijeme za koliko toliku organizaciju obrane. Već nakon prvih granatiranja, Dubrovnik ostaje bez struje i vode te linije popuštaju na svim položajima. Misleći da ga neprijatelj neće granatirati, civilno stanovništvo povlači se u Stari grad koji u tim trenucima postaje najnapućeniji u svojoj povijesti. Ipak, Stari grad trpi napadi i dolazi do prvih civilnih žrtava. U svijet se šalju apeli za pomoć te uz pomoć Europske zajednice dolazi do evakuacije civila’.

Ivo Šimunović, pukovnik HV-a: ”No zajedno s civilima grad napuštaju Europski promatrači te Dubrovnik ostaje prepušten sam sebi”.

U periodu od 11.11. do 15.11. dolazi do najžešćeg granatiranja grada. Zbog velikih gubitaka u ljudstvu, ne dolaska smjene, oslabljeni branitelji su primorani napustiti položaj na Srđu – strateški ključne obrambene točke. Nakon nekoliko dana, na pregovorima u Cavtatu, branitelji dolaze do informacije kako JNA ne zna da je položaj na Srđu napušten. Zapovjednik Nojko Marinović vraća dio obrane na Srđ.

Nakon otvorene borbe u kojoj su zaustavljena dva neprijateljska tenka, braniteljima ponestaje municije. U tim trenucima dolazi slijedećeg plana: branitelji se zatvaraju u tvrđavu imperijal te traže od zapovjedništva da započnu granatiranje platoa Srđ.

Božo Burić, bojnik HV-a: ”Vlastito topništvo puca po vlastitom položaju te svuda okolo nanose gubitke neprijatelju”.

Unatoč posve neizglednim uvjetima branitelji uspijevaju obraniti Dubrovnik no posljedice tih tragičnih događaja zauvijek će ostati u duhu svih koji su u obrani sudjelovali kao i u duhu samog grada.

Igor Žuvela, natporučnik HV-a: ”U svom si djetinjstvu imao svoju kantun na ulici, imao si izlog na kojem si sjedio, imao si đir Stradunom kojim si hodao… To više nije isto. Ti moraš biti gnjevan, ti moraš biti ljut. Ti si razočaran da takvi ljudi postoje… Da takvu ljepotu unište”.

FOTOGALERIJA

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: Bitka za Dubrovnik

Izvorni autor: vpp/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.