Ne žele biti samo party destinacija: Pag se okreće outdoor turizmu

08.05.2021. 09:16:00

Uvođenje digitalnih zelenih potvrda te dopuštenje da se održe neki događaji najviše će obradovati organizatore zabavnog turizma, posebice na otoku Pagu gdje je već najavljen povratak festivala na Zrće. Usto, uređuju i 190 kilometara staza duž otoka kako bi se pozicionirali na međunarodnoj karti tzv. outdoor turizma.

Turistički radnici otoka Paga odlučili su urediti i proširiti 190 kilometara mahom pastirskih staza kako bi ljepote otoka bile dostupne aktivnim turistima.

Cilj je napraviti sustav staza duž cijeloga otoka kako bi se prezentirale prirodne ljepote, ali i predstavili OPG-ovi sa svojim vrhunskim proizvodima poput vina, sira ili maslina.

- Pustolovni turizam se prakticira već prilično dugo u Hrvatskoj. U povojima je u smislu da je tek od nedavno prepoznat na tržištu zbog očito interesa koji stalno raste, kazala je Iva Bencun, predsjednica Zajednice pustolovnog turizma HGK.

Interes raste, a projektom se želi ojačati predsezona i posezona kako turizam otoka ne bi ovisio samo o zabavi na Zrću.

- Mi već dugo ulažemo napore u sam outdoor turizam i da dobivamo sve više upita vezano za aktivnosti outdora, kazala je Antonija Gošić, iz turističke agencije Sunturist, Novalja.

Agencije i hotelske kuće koje se uključuju u ponudu aktivnog turizma sve više traže certificirane vodiče koje educiraju instruktori HGSS-a.

- Nama je draže pričati nego spašavati, ovo šta će ovdje ljudi naučiti to su čiste procedure, opća kultura kako se ponašati s klijentelom kad ih vodite izvan ruralnih mjesta, rekao je Mladen Mužinić, instruktor HGSS- a.

Zabavnoj industriji ovog se ljeta na Zrću ipak smiješi kakav-takav posao. Najavljeni su i neki veći festivali krajem ljeta, no ujedinjene turističke zajednice otoka odlučne su u stvaranju nove, takozvane outdoor ponude.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.