NE ZVUČI DOBRO: Opasni korona soj stiže u Hrvatsku? Austrija izdala upozorenje

09.02.2021. 08:42:00

Bez obzira na relativno lošu epidemiološku situaciju Austrija je od ponedjeljka popustila stroge mjere zatvaranja te je od sada dopušten rad muzejima, maloprodaji i frizerima

Austrijska vlada je zbog naglog širenja mutirajućeg južnoafričkog soja koronavirusa u ponedjeljak izdala upozorenje za putovanja u saveznu pokrajinu Tirol.

“Moramo učiniti sve kako bi spriječili da se ova mutacija proširi”, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz nakon izdavanja upozorenja.

U upozorenju se izričito odvraća od svih putovanja u ovu saveznu pokrajinu koja nisu nužna. Isto tako se svim onima koji borave u Tirolu i koji se ovih dana vraćaju domovima u ostatku Austrije preporučuje testiranje na koronavirus.

Prema informacijama ureda za zdravstvo Tirola, u ovoj saveznoj pokrajini su zabilježena 293 slučajeva zaraze mutirajućim i brzo širećim sojem koronavirusa koji je po prvi put zabilježen u Južnoj Africi.

Izdano upozorenje

Vlasti Tirola su same reagirale na vijesti o povećavanju broja novozaraženih te su uvele neke mjere poput obaveznog pokazivanje negativnog testa prilikom korištenja skijališta. Međutim, za vladu u Beču te mjere nisu bile dovoljne te je zato izdala upozorenje.

Unatoč praktičnoj zabrani dolaska stranih turista, skijališta u nekim dijelovima Austrije bilježe popunjene kapacitete između 85 i 90 posto.

Bez obzira na relativno lošu epidemiološku situaciju Austrija je od ponedjeljka popustila stroge mjere zatvaranja te je od sada dopušten rad muzejima, maloprodaji i frizerima.

Vlada u Beču je istodobno pooštrila kontrole na granicama.

Predstavnici Bavarske, njemačke savezne pokrajine koja graniči s Austrijom, oštro su kritizirali ukidanje nekih mjera zatvaranja u Austriji. Premijer ove savezne pokrajine Markus Soeder je rekao kako Austrija ugrožava bavarski uspjeh u borbi protiv širenja zaraze.

Pfizerovo cjepivo djeluje i protiv mutirajućih sojeva

Cjepivo tvrtki Biontech i Pfizer prema najnovijoj studiji djeluje i protiv mutirajućih sojeva koronavirusa koji su se pojavili u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, priopćile su ove tvrtke u ponedjeljak.

“Studija objavljena u stručnom časopisu Natural Science pokazuje da cjepivo Biontech/Pfizer neutralizira nove sojeve koronavirusa”, stoji u zajedničkom priopćenju Bontech i Pfizera.

Istraživanja pokazuju djelotvornost cjepiva

Istraživanje Pfizera s kraja siječnja, koje je proveo institut u Teksasu, već je pokazalo djelovanje cjepiva protiv mutirajućih virusa. Časopis Natural Science je sada objavio istraživanja eksternih laboratorija, koje također potvrđuju djelotvornost cjepiva protiv mutirajućih sojeva koronavirusa.

U časopisu se navodi kako je sada potrebno daljnje kliničko promatranje kako bi se dobila dodatna saznanja o djelovanju cjepiva Biontech/Pfizer na te sojeve. Novi sojevi koronavirusa dokazani su i u više saveznih pokrajina u Njemačkoj. Zbog pojave novih sojeva koji se šire brže od starijeg, stručnjaci dovode u pitanje ukidanje strogih mjera zatvaranja usprkos padu broja novozaraženih.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Shutterstock

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.