Nećete se prestati ježiti: Obnovljeni oklopnjak iz Kusonja protutnjao Bjelovarom (VIDEO)

28.09.2023. 15:58:00

Više bjelovarskih građana spontano se i sa velikim poštovanjem okupilo pored kružnog toka u središtu grada kojim je jučer nešto iza 18 sati prošao TOP 1, oklopno vozilo kojim su 20 hrvatskih branitelja upala u zasjedu u mjestu Kusonje nedaleko od Pakraca. 

Građani odali počast

Obnovljeno oklopno vozilo TOP 1 s kojim su pripadnici A satnije Bjelovar i hrvatski policajci upali u zasjedu u Kusonjama 8. rujna 1991. godine, bjelovarskim je ulicama pod posebnom policijskom pratnjom i  70-ak članova Moto kluba Bjelovar – prepraćeno na Spomen područje “Barutana 1991”, donosi Bjelovar.live.

Podsjetimo, ostaci vozila nalazili su se na okupiranom području Kusonja do oslobođenja u prosincu 1991. godine, a potom su deponirani i kanibalizirani.

Od sada jedan od najvažnijih ratnih eksponata
Foto: Bjelovar.live

Nakon lociranja ostataka vozila, koja su svedena na podvozje i kupolu, dugogodišnjom suradnjom i konačnim dogovorom između Grada Pakraca, Koordinacije braniteljskih udruga Pakraca i Lipika te Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, ostaci vozila su ustupljeni Društvu i prevezeni u Bjelovar.

Verifikaciju nacrta za vozilo i nadzor nad izradom provodio je gospodin Stjepan Širac, koji je u Tvornici oklopa Prekopakra (TOP) sudjelovao u izradi izvornika. Vozilo je biti postavljeno na postavu na otvorenom Galerije “Barutana 1991.”, na prostoru pripremljenom upravo za važan eksponat, kako bi svjedočio tragičnim, ali slavnim vremenima hrvatske suvremene povijesti.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.