Negoslavci: Pronađeni posmrtni ostaci tri neidentificirane osobe ubijene u Domovinskom ratu

22.11.2019. 19:07:00

Nastavkom terenskih istraživanja na području Vukovarsko-srijemske županije, na pravoslavnom groblju u Negoslavcima pronađeni su posmrtni ostaci još jedne osobe, piše Glas Slavonije. Kako je priopćilo Ministarstvo hrvatskih branitelja, posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani 15. studenoga, a prema preliminarnim nalazima potječu iz Domovinskog rata. Dan ranije, 14. studenoga, pronađeni su, također na pravoslavnom groblju u Negoslavcima, selu nedaleko od Vukovara, posmrtni ostatci dviju osoba koje se također povezuju uz Domovinski rat.

Kao i u prvotnom pronalasku, posmrtni ostaci treće pronađene osobe bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije.

– Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja nastavlja s provedbom istraživanja na pravoslavnom groblju u Negoslavcima i drugim lokacijama, a za koje prikupljena saznanja ukažu da su moguća mjesta prikrivenih grobnica iz Domovinskog rata – navode u resornom ministarstvu i naglašavaju kako će o rezultatima aktivnosti pravodobno informirati javnost.

Inače, u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima, od 27. rujna ove godine neprekidno provodi terenske izvide i istraživanja na području hrvatskog Podunavlja. Prema službenim podacima u tom su razdoblju izvidi i istraživanja provedeni na 12 lokacija na području Dalja, farme “Marinovci“, Laslova, kao i Ovčare, Sotina i Negoslavaca, a za koje su prikupljena saznanja ukazivala da su moguća mjesta prikrivenih grobnica nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata. Pritom, izuzev lokacije u Negoslavcima, na preostalim lokacijama nisu potvrđena inicijalna saznanja, ali se istraživanja nastavljaju.

Valja podsjetiti i da Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1872 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, pri čemu najveći broj žrtava, njih 530, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije. Na popisu, pak, nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi se još 386 osoba kojima se svaki trag gubi u Vukovaru 1991. godine. Kada je riječ o Negoslavcima, u vukovarskom kraju poznate su tvrdnje da su mnogi koji su nestali iz Vukovara, ali i iz okolnih sela, upravo u Negoslavcima posljednji put viđeni živi u jesen 1991. godine.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Izvorni autor: MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.