Nekadašnji pripadnici postrojbe u srijedu će marširati od Šepurina do Foruma: “Znoj štedi krv”

06.05.2024. 10:51:00

ČUVANJE USPOMENE NA DAMIRA TOMLJANOVIĆA GAVRANA

U srijedu 08. svibnja, pod pokroviteljstvom Glavnog stožera OS RH i Ministarstva obrane, Hrvatska vojska u Zadru organizira tradicionalno natjecanje za najboljeg vojnika Hrvatske vojske pod nazivom ”Memorijal bojnik Davor Jović – prvi za Hrvatsku 2024” u čast 30. – te godišnjice ustrojavanja postrojbe Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika ”Damir Tomljanović – Gavran” Šepurine (SG SOD ”D.T. – GAVRAN”) i 56.  rođendana heroja Domovinskog rata Damira Tomljanovića – Gavrana.

U sklopu ovoga programa bivši pripadnici postrojbe SG SOD ”D.T- GAVRAN” u suradnji sa Udrugom ratnih veterana 1 . Gardijske brigade ”Tigrovi”, u čast postrojbe organiziraju Memorijalnu hodnju veterana Domovinskog rata od vojarne Šepurine do Poljane Ivana Pavla II u Zadru koja će biti provedena tog dana od 9:30 do 12:30, nakon čega slijedi prigodni program.

Dan ranije nekadašnji pripadnici postrojbe obnovit će sasušeni maslinik, posaditi nova stabla na Trgu Damira Tomljanovića Gavrana i ukazati na ulogu branitelja u očuvanju uspomene na heroja Domovinskog rata. Nakon svečanog programa u srijedu, u subotu će se u Selinama odigrati  Memorijalni turnir Damir Tomljanović – Gavran.


SG SOD ”D.T.-GAVRAN” je postrojba koja je osnovana 17. travnja 1994. godine u Šepurinama kod Zadra na inicijativu generala Ante Gotovine, a zapovjednik postrojbe bio je brigadir Werner Ilić. Cilj postrojbe je prema Gotovininim riječima bilo je „stvaranje visoko profesionalnog i autoritativnog dočasnika, odnosno zapovjednika desetine i voda koji će biti primjer podređenima i uzdanica nadređenima uz visoku nacionalnu svijest i sa osobnošću hrvatskog vojnika“. S obzirom da su u Hrvatskoj vojsci nedostajali instruktori za ovakve specijalističke obuke pristupilo se njihovom stvaranju uz pomoć francuskih instruktora.

Do završnih ratnih operacija razne obuke završilo je više stotina vojnika, dočasnika i časnika, koji su stečeno znanje i iskoristili u stvarnim ratnim operacijama i time u svojim postrojbama bitno utjecali na samo izvođenje povjerenih im ratnih zadaća. Geslo postrojbe ”Znoj štedi krv” bilo je poznato i cijenjeno u Hrvatskoj vojsci.

Izvor: 057info.hr

Izvorni autor: 07info/Foto: Hrvatski vojnik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.