Neprofesionalnost liječnice: Otkrivanje privatnih podataka unesrećenog muškarca

16.06.2024. 11:00:00

JOŠ SE NIJE STIŠALA BURA, TRAŽI SE ODGOVORNOST LIJEČNICE

Nakon nemilog događaja na Trg sv. Marka u Zagrebu, podaci više nisu tajnost, a braniteljske udruge traže odgovornost za saborsku liječnicu. 

Liječnica Gordana Štajminger, koja radi kao saborska liječnica, počinila je ozbiljan profesionalni propust otkrivajući privatne podatke o muškarcu koji se  zapalio na Trgu sv. Marka u Zagrebu. Riječ je o bivšem branitelju i zaposleniku HŽ-a, čiji je identitet otkriven javnosti zajedno s detaljima o njegovim osobnim problemima, uključujući ovisnost o kocki i mentalne zdravstvene poteškoće. Neprovjereno. Ovaj nepromišljeni čin ne samo da krši osnovna načela liječničke etike, već i narušava povjerenje javnosti u zdravstvene djelatnike.

Liječnica Štajminger iznijela je informacije koje nisu bile provjerene, a koje su potekle od osoba koje su poznavale nesretnog muškarca. U svom nastupu prema medijima, otkrila je da je muškarac imao problema s kockom te da je bio prijavljen zbog nasilja. Također je spomenula njegov status branitelja i zdravstvene probleme, uključujući tešku operaciju i invalidsku mirovinu. Time je prekršila osnovne postulate profesionalne tajnosti i zaštite osobnih podataka pacijenata.

Zaštita privatnosti i povjerenje u zdravstveni sustav

Otkrivanje ovakvih podataka u javnosti može imati dalekosežne negativne posljedice. Prije svega, narušava se povjerenje pacijenata u zdravstveni sustav i medicinske profesionalce. Pacijenti moraju biti sigurni da će njihovi osobni i medicinski podaci biti tretirani s povjerljivošću i diskrecijom. Ovime se šalje loša poruka ostalim braniteljima i građanima koji se bore s sličnim problemima, jer im se umjesto podrške i zaštite, prijeti izlaganjem njihovih najintimnijih borbi široj javnosti.

Odgovornost i sankcije

Liječnici su dužni pridržavati se etičkih smjernica koje uključuju povjerljivost i zaštitu privatnosti pacijenata. Neopravdano otkrivanje osobnih informacija predstavlja ozbiljno kršenje etičkih i pravnih normi. Gordana Štajminger, kao liječnica i javna osoba, trebala bi biti svjesna svoje odgovornosti i posljedica svojih postupaka. Zbog ovog neodgovornog ponašanja, trebale bi se provesti odgovarajuće sankcije kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih slučajeva u budućnosti.

Ovaj slučaj ističe potrebu za strogim pridržavanjem etičkih standarda u medicinskoj profesiji i važnost zaštite privatnosti pacijenata. Povjerenje javnosti u zdravstveni sustav ovisi o profesionalnosti i odgovornosti liječnika, a ovakvi incidenti mogu ozbiljno narušiti to povjerenje.

Pokojni D.Š. pokopan je na Gradskom groblju u Đurđevcu uz najviše vojne počasti.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Mladen Pavković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.