Neslužbeno: Pacijenti koji nisu hitni morat će imati covid-potvrde

24.09.2021. 20:09:00

Tjedan dana ostalo je do obaveznih covid-potvrda za ulaz u bolnice. Kako N1 neslužbeno doznaje, osim zdravstvenih radnika i zaposlenih u drugim djelatnostima u krugu bolnica, obaveznu covid potvrdu da su preboljeli koronu ili se cijepili ili imaju negativan test morat će i imati i svi pacijenti, osim hitnih slučajeva.

Struka je pripremila dva dokumenta, prvi je već poznat – riječ je o obveznim covid potvrdama za zaposlene u zdravstvenom sustavu, a drugi se tiče pacijenata. Kako smo neslužbeno doznali u Ministarstvu zdravstva – sve je spremno i za obvezno uvođenje covid-potvrda za sve pacijente koji nisu hitni. Dakle, u bolnicu na pregled moći će ući samo oni koji su cijepljeni, preboljeli koranavirus ili s negativnim testom. A da se ovoga puta misli ozbiljno, potvrđuje ministar Beroš koji zdravstvenim djelatniciima poručuje – izostanak s posla neće biti plaćen.

“Neće moći prisustovati poslu i napravit će problem sebi i sustavu. Sustavu jer će ravnatelji morati naći zamjenu, a sebi jer neće biti na poslu i neće moći primiti naknadu za isti”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Testiranje na teret proračuna neće biti dugog vijeka

Oštra poruka i iz Vlade – testiranje na teret proračuna za one koji se nisu ili neće testirati, a rade u zdravstvenom sustavu neće biti dugog vijeka.

“Snositi taj trošak nije dugoročno rješenje jer svi moramo biti solidarni i odgovorni”, kaže glasnogovornik Vlade Marko Milić.

“Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje laniramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom”, kazao je Beroš.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Mirela Bačić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.