Nestvarni prizori iz Mađarske, ljudi se spremaju na najgore: ‘Čamci su spremni’

21.09.2024. 08:45:00

Vodostaj Dunava jutros je iznosio 815 centimetara, a tijekom dana je još nastavio rasti. Sutra se očekuje vrhunac vodenog vala, a u međuvremenu se diljem Mađarske ubrzano pojačavaju nasipi.

Zatvorene su donje ceste koje idu uz rijeku Dunav, isto tako ne vozi linija metro koja povezuje dvije obale rijeke Dunava, točnije Budim sa stanicom metroa kod zgrade mađarskog parlamenta. Očekuje se da bi se sutra tijekom vrhunca vodnog vala ta voda mogla popeti do Trga Lajoša Košuta gdje se nalazi zgrada parlamenta, ali kažu da opasnosti za samu zgradu nema. Isto tako potopljeni su i nasipi koji okružuju Margaretin otok i tako da u ovom trenutku mogu samo hitne službe, izvještava HRT.

Zbog visokog vodostaja rijeke, veliki dijelovi grada su pod vodom, a najpoznatija znamenitost – zgrada Parlamenta – izgleda kao da je uronjena u rijeku. Mnogi turisti koriste priliku da ovjekovječe ovaj neobični prizor, iako situacija nije nimalo bezazlena za lokalno stanovništvo.

“Vidio sam prekrasnu Budimpeštu, budimpeštanski parlament i nažalost razliveni Dunav. Ali pogled je inače divan. Vrlo emotivno je to za umjetnika, prenijeti vjerno taj prizor”, rekao je Peter Kozlovski za Dnevnik Nove TV.

U gradiću Santandreas, koji se nalazi nekoliko kilometara uzvodno od Budimpešte, voda je već počela ulaziti u dvorišta kuća, a stanovnici su spremni na najgore. Čamci su pripremljeni, a aplikacije koje prate vodostaj prate se pomno.

Stanovnica Kristina ističe kako već cijeli dan nema struje, a još nekoliko dana očekuju isti scenarij. “Živimo bez struje cijeli dan. Još ćemo najmanje dva dana biti bez struje. Sutra ćemo još malo potonuti, ali ne znam koliko centimetara. Tako da, tu smo i čekamo”, rekla je Kristina.

Kuću gradio da izdrži

Tamas, dugogodišnji stanovnik Santandresa, nije iznenađen situacijom. Kada je gradio kuću prije četrdesetak godina, bio je svjestan da živi u području koje pripada Dunavu, te je kuća izgrađena da izdrži ovakve situacije. Ipak, to ne umanjuje brigu koja dolazi s nepredvidivom rijekom.

U Budimpešti, gdje se iščekuje dolazak vodenog vala, situacija je pod kontrolom. Sve pripreme su obavljene na vrijeme, a građani i vlasti vjeruju da će grad biti uspješno obranjen. Iako je predviđeno da će vodeni val biti nešto ispod povijesnog maksimuma iz 2013. godine, strahuje se da bi visoki vodostaj mogao trajati dulje nego inače, što predstavlja dodatnu opasnost za zečje nasipe postavljene duž obale.

Izvor: dnevnik.hr/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: I.J.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.