“NETKO TREBA ODGOVARATI”: Igrači nisu testirani, na stadion je ulazio tko je htio, na ulazu nije bilo dezinficijensa

23.06.2020. 12:22:00

Onaj tko je dopustio da se organizira teniski turnir u Zadru na kojem je bio dopušten dolazak gledatelja dok je COVID-19 još prisutan morao bi odgovarati za tu svoju odluku. Ovo se nije smjelo dogoditi, morale su se poštovati sve propisane epidemiološke mjere i nije smjelo biti većih okupljanja, piše Slobodna Dalmacija.

Sada se nitko ne može pravdati da nije znao u što se upušta, jer Europa i svijet se već više od četiri mjeseca bore protiv koronavirusa i znaju da je vrlo opasan protivnik. Da se ovakva situacija u Zadru dogodila u siječnju, onda bi se moglo govoriti o tome da nitko ništa nije znao i da su iznenađeni razvojem situacije.

Hrvatski teniski savez (HTS), kao organizator hrvatskog dijela Adria Toura, koji se protekli vikend održavao u Zadru, napravio je niz propusta u organizaciji turnira na kojem su nastupale neke od najvećih sportskih svjetskih zvijezda, piše u utorak Jutarnji list.

Zbog neodgovornog ponašanja, podsjeća dnevnik, koronavirusom su zaražena najmanje četvorica sportaša – bugarski tenisač Grigor Dimitrov i njegov trener, hrvatski tenisač Borna Ćorić te trener Novaka Đokovića, za kojeg se tek očekuju rezultati testa.

Među najvećim propustima organizatora dnevnik izdvaja da igrači i njihovi timovi nisu bili testirani na koronavirus, a bugarski tenisač Grigor Dimitrov očito je u Hrvatsku došao s koronavirusom.

Osim toga, na turniru se na stadion ulazilo kako je tko htio, iako je HTS je dobio jasne upute HZJZ-a kako se treba organizirati turnir na otvorenome. U tim uputama stoji i kako se treba evidentirati svaki natjecatelj i njegova pratnja, ali i svaki posjetitelj.

Na ulazu na stadion nije bilo dezinficijensa. Iako je HZJZ propisao upute u kojima dozatori dezinficijensa moraju biti postavljeni na nekoliko mjesta, na ovom turniru toga uopće nije bilo.

Tribine su na nekim mjestima bile pretrpane. HZJZ je za ovakva natjecanja propisao da se mogu održati uz gledatelje, ali sa smanjenim kapacitetima, odnosno s trećinom kapaciteta.

Organizirani su popratni događaji i s djecom. Iako su organizatori pitali HZJZ za upute o održavanju turnira, ne samo da ih se nisu pridržavali, da nitko od sudionika nije držao socijalnu distancu i dezinficirao ruke, već su se održavali i popratni događaji za koje epidemiolozi nisu niti znali. Najgore od svega je što je organiziran i Kid’s day u sklopu turnira gdje se velika skupina djece družila sa Ćorićem i Đokovićem.

Dnevnik zaključuje i da se osoblje turnira nije pridržavalo mjera. Nitko od osoblja nije nosio maske, službeni vozači također se nisu pridržavali mjera zaštite od zaraze, a na ulazu na stadion nitko nije kontrolirao ulaznice ili mjerio temperaturu, donosi Jutarnji list.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ ik

Autor: