Neviđen ‘fajt’ na Svilaji! Milanović se dolazi pokloniti šačici branitelja: Obranili su neobranjivo

09.06.2023. 16:54:00

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovat će na obilježavanju 30. obljetnice obrane Velog vrha, najveće pješačke bitke Domovinskog rata u Cetinskoj krajini, a tim povodom Zoran Milanović odlikovat će Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, 16. domobransku pukovniju Sinj.

Bitka na Svilaji

Pripadnici vrličke satnije 126. brigade HV-a (njih samo 16) bili su na Velom vrhu 8. lipnja 1993. godine. Doživjeli su žestoki napad velikosrpskih agresora s velikosrpskih pobunjeničkih područja, koji su pošto-poto htjeli hrvatskim braniteljima preoteti kontrolu nad tim dominantnim svilajskim vrhom koji je osiguravao daljnje napredovanje HV-a prema Ždanju iznad sela Štikova i kontrolu cijelog Knina.

Šaka branitelja odbila diverzantski, topnički i pješački napad

Iz Otišića na Svilaju popele su se dvije skupine s nešto više od 20 specijalno uvježbanih srpskih diverzanata. U noćnim uvjetima koji su im osiguravali skrovitost, došli su iza leđa položaja pripadnika HV-a na Velom vrhu. Tada je na hrvatske položaje na Velom vrhu krenula žestoka topnička paljba. Pobunjeničko topništvo koordinirali su i navodili srpski diverzanti. Nakon što je stao topnički napad, započeo je srpski pješački napad. 

U prvim trenutcima su zbog čimbenika iznenađenja i pretrpljenog topničkog napada srpski napadači stekli prednost. Na samom početku napada srpskog pješaštva poginuo je Petar Varnica od snajperskog metka, a teško su ranili Vinka Skorupa. Bitka se razbuktala. Još deset hrvatskih branitelja bilo je ranjeno. U pomoć hrvatskim snagama stigli su nevjerojatno brzo suborci iz 126. brigade i uspjeli su ga obraniti.

Srpskim diverzantima je u bitci na Velom vrhu poginuo jedan diverzant iz postrojbe u Bruškoj koju je uvježbavao zloglasni Dragan Vasiljković (kapetan Dragan), a poslije je nađena i druga žrtva iz redova srpskih napadača, bugarski plaćenik Miter Mitka, kojem su posmrtni ostatke našli u podnožju Velog vrha

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: Tenkisiti HV

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.