Nevjerojatan podatak: Zagreb je prvi na ljestvici EU zemalja prema konzumaciji marihuane

19.05.2021. 10:19:00

Osim po travi u samom smo vrhu Europe i po potrošnji amfetamina, odnosno MDMA ili Ekstazija. Potrošnja kokaina u svijetu skočila je za 500 posto, ali tu još nismo najgori...

Grad Zagreb prema potrošnji marihuane u Europi uvjerljivo drži prvo mjesto. Zanimljiv je to podatak koji je otkrilo istraživanje Europskog centra za monitoring droga piše RTL.

Istraživanje se obavljalo za 82 grada gdje je  otkriveno da Zagrepčani puše najviše trave, čak preko tjedna.

Na dnevnoj bazi čak 257,6 miligrama kanabisa na 1000 stanovnika. Vikendom isto ne zaostajemo, ali tad prvo mjesto zauzima Amsterdam.

Osim po travi u samom smo vrhu Europe i po potrošnji amfetamina, odnosno MDMA ili Ekstazija. Potrošnja kokaina u svijetu skočila je za 500 posto, ali tu još nismo najgori.

Više šmrču u Nizozemskoj, Švicarskoj i Belgiji, ali onda slijedi Hrvatska. Komentar na iznenađujuće rezultate dao je najpoznatiji hrvatski doktor za droge, doktor Slavka Sakomana. 

- Ja se tim problemom bavim godinama, taj skok je jedino moguć kada dođe do rasta ponude i dostupnosti droga. Kod mladih uvijek postoji potražnja, a prevencija je oslabila - objasnio je Sakoman.

Ističe da je društveni mehanizam zaštite mladeži potpuno marginaliziran te da je droga skinuta sa društvenih prioriteta.

-Nažalost, skinuta je s liste prioriteta rada represivnog aparata kad je riječ o policiji - kaže Sakomana. 

Izvor: 24sata/ Foto: PUZ

Izvorni autor: Matea Zanić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.