NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U NAŠICAMA: Mladi otac izgubio život nakon uboda stršljena u šumi, ni liječnici mu nisu mogli pomoći

09.10.2021. 09:58:00

Mlađi muškarac iz Našica u srednjim tridesetim godinama preminuo je tijekom četvrtka u osječkoj bolnici gdje ga nisu uspjeli spasiti od posljedica uboda stršljena.

Naime, čovjek je u četvrtak u teškom stanju vozilom Hitne pomoći doveden na jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za neurologiju. Zbog više uboda stršljena stradao mu je središnji živčani sustav te mu je stanje bilo kritično.

Kako piše Glas Slavonije, riječ je o obiteljskom čovjeku s djecom koji se u nesretnom trenutku našao u šumi na našičkome području, a gdje su bili još i neki radnici.

Nije mu bilo spasa

Unatoč tome što je bio najprije zbrinut u Općoj županijskoj bolnici Našice, a potom hitno prevezen u KBC Osijek te što su ga stavili na aparate za održavanje života, čovjeku nije bilo spasa.

Naime, stršljen je vrlo opasan kukac, zbog čega je potrebno voditi računa pri odlasku u prirodu, posebice u šumu, a gdje je uboden i pacijent koji se trenutačno bori za život u KBC-u Osijek.

Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, upozorila je da stršljeni, posebno azijski, mogu izazvati zatajenje vitalnih organa te dodala da od njihova uboda mogu nastradati i sasvim zdrave osobe, ne nužno one koje su alergične na ubode kukaca.

‘Taj kukac nema prirodnog neprijatelja’

“Nije svejedno gdje stršljen ubode i je li to glava, vrat ili periferija. Stoga treba voditi računa o ponašanju na otvorenome prostoru, posebice ako se odlazi u šumu. Kukci se lako mogu zavući u boce ili limenke, pa tu valja povesti računa. Šumski radnici pa i ribiči obično budu sami, pa je svakako uputno pokraj sebe imati mobilni telefon da u slučaju potrebe mogu nazvati pomoć”, upozorava dr. Prus.

Foto: Pixabay

Ona dodaje kako je loše što taj kukac nema prirodnog neprijatelja. Naglašava i da je pri ubodu potrebna hitna reakcija, a pojašnjava i kako osobe koje su već imale reakciju obično sa sobom nose autoinjektor s adrenalinom za samopomoć do dolaska hitne pomoći.




“Osobe koje nose autoinjektor prethodno kod nas prolaze edukaciju da bi znale kako ga koristiti”, rekla je za Glas Slavonije dr. Prus

Mjesto uboda potrebno je hladiti ledom i javiti se u bolnicu. Treba obratiti pozornost i na reakcije koje prethode anafilaktičkom šoku, a to je otežano disanje, pad tlaka i nesvjestica jer, ako poziv upomoć nije brzo poslan, može doći i do smrtnog ishoda.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: L.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.