Nijemci nude pomoć Poljacima: ‘Dat ćemo vam svoje Eurofightere i Patriote da vam čuvaju nebo!‘

21.11.2022. 18:06:00

Nama je i dalje najvažnije da NATO ne uvučemo u ratne sukobe, rekla je njemačka ministrica obrane

Njemačka je Poljskoj ponudila isporuku sustava proturaketne obrane Patriot i upotrebu njemačkih Eurofighter borbenih zrakoplova za osiguranje zračnog prostora, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

"Mi smo Poljskoj ponudili podršku u obrani njezinog zračnog prostora i to uz pomoć zrakoplova Eurofighter i raketnog sustava Patriot", rekla je njemačka ministrica Christine Lambrecht u razgovoru za dnevnik Rheinische Post od ponedjeljka.

Lambrecht je rekla da je slučaj od prošlog tjedna, kada je na poljsko pogranično mjesto Przewodow pala jedna raketa i pritom usmrtila dvije osobe, otvorila pitanje o zajedničkoj obrani zračnog prostora zemalja članica NATO-a.

"To se posebice odnosi na NATO partnere Poljsku, Slovačku i baltičke zemlje, koje direktno graniče s Rusijom i Ukrajinom", rekla je Lambrecht.

Kasnije se ispostavilo kako se najvjerojatnije radilo o raketi ukrajinske zračne protuobrane.

"Nama je i dalje najvažnije da NATO ne uvučemo u ratne sukobe. Zato svi moramo zadržati hladne glave", rekla je njemačka ministrica obrane.

Poljska je pozdravila njemačku ponudu za isporuku obrambenog raketnog sustava. Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak rekao je da je "s velikim zadovoljstvom" primio vijest iz Njemačke.

On je kazao kako će predložiti da se raketni sustavi postave uz poljsko-ukrajinsku granicu.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Upi/Alamy

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.