NINDŽA POZIVA! Obilježava se akcija o kojoj Hrvatska šuti. Znate li što se dogodilo mjesec i pol nakon Oluje?

11.09.2020. 13:39:00

“Obilježavanje 25. obljetnice akcije „Una 95″ i spomen na naše poginule u akciji koja se odvijala u Pounju 18. i 19. rujna 1995. godine, održat će se u petak 18. rujna 2020. godine s početkom u 09.00 sati u Hrvatskoj Dubici”, najavio je Ivica Šafarić – Nindža, bivši pripadnik Crnih mambi i predsjednik istoimene udruge.

Akcija o kojoj se šuti

“Una ’95.” jedna je od najintrigantnijih vojnih operacija Domovinskog rata čije se obljetnice iz godine u godinu kroz medije provlače kao kroz “iglene uši”.

Kontroverzna akcija o kojoj državni vrh nerado govori i čije obljetnice zaobilazi u širokom luku, dogodila se mjesec i pol dana nakon VRO Oluja za koju mnogi smatraju da je okončala rat.

49 poginulih branitelja

No, za 49 branitelja, od toga 26 pripadnika 2a brigade Grom (čak 13 pripadnika ratno istesanih i savršeno obučenih Crnih Mambi) koji su u ovoj akciji izgubili život, rat je završio tek toga dana…

Akcija Una ‘95, jedna je od najintrigantnijih, najosporavanijih i svakako – najkrvavijih akcija koja je osim brojnih žrtava za sobom povukla i brojna pitanja. Osim toga, ova se akcija naziva i neuspješnom. Koliko je ta akcija bila nužna, gotovo mjesec i pol nakon Oluje dok je gotovo cijela Hrvatska slavila oslobođenje? Je li Glavni Stožer HV-a bio ishitren? Je li ideja o prelasku Une čamcima bila najsretnije rješenje? I u konačnici, tko je i zašto izdao zapovijed za povlačenje?

Na ova pitanja, portal Dnevno donosi odgovore 18. rujna, na dan obljetnice.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Facebook

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.