Njemačka šalje Ukrajini 14 tenkova: Formirat će dvije tenkovske bojne za borbu

25.01.2023. 13:37:00

PODRŠKA ZAPADA

Ostale tenkove za popunjavanje bojni trebali bi isporučiti europski partneri koji u sklopu svojih oružanih snaga također posjeduju tenkove Leopard 2. Unutar Bundeswehra oklopni bataljon je sastavljen od 44 tenka

Njemačka će isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a cilj je formiranje dviju tenkovskih bojni koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga, priopćeno je u srijedu u Berlinu, prenosi 24sata.

- Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini - rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

On je rekao kako je kancelar Olaf Scholz priopćio ovu odluku na redovnoj sjednici vlade u srijedu i kako je ona donesena nakon "intenzivnih dogovora s njemačkim partnerima u Europi i na međunarodnom planu".

- Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji. Cilj je brzo sastaviti dvije tenkovske bojne tenkovima Leopard 2. U tu svrhu Njemačka će kao prvi korak staviti na raspolaganje satniju od 14 tenkova Leopard 2 A6 koji dolaze iz zaliha Bundeswehra - stoji u priopćenju vlade.

Ostale tenkove za popunjavanje bojni trebali bi isporučiti europski partneri koji u sklopu svojih oružanih snaga također posjeduju tenkove Leopard 2. Unutar Bundeswehra oklopni bataljon je sastavljen od 44 tenka.

U sklopu isporuke tenkova je predviđena i obuka ukrajinskih posada, s kojom bi trebalo ubrzo početi u Njemačkoj. U sklopu paketa Njemačka će pružiti i pomoć u logistici, streljivu i održavanju tenkovskih sustava.

Očekuje se da će kancelar Scholz ovu odluku priopćiti na popodnevnoj sjednici Bundestaga.

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.