Njemačka stavila Portugal na crvenu listu, Bruxelles: To nije europski pristup

29.06.2021. 21:23:00

Odluka Njemačke da stavi Portugal na svoju crvenu listu zbog naglog širenja delta inačice koronavirusa nije u skladu s europskim pristupom, izrazila je u utorak žaljenje Europska komisija.

Zemlje članice moraju se konzultirati i koordinirati svoje djelovanje kod uvođenja javnozdravstvenih mjera i moraju izbjegavati zabrane kretanja, upozorio je glasnogovornik te ustanove.

“Mjere koje je donijela Njemačka nisu posve u skladu s takvim pristupom”, komentirala je.

“Potpuno je jasna preporuka o mjerama koje se trebaju donijeti kod povlačenja ‘kočnice u nuždi’, to jest karantene i testova”, istaknula je.

“Važno je da se o svakom povlačenju ‘kočnice u nuždi’ čim prije obavijesti Komisiju i ostale zemlje članice”, dodala je.

Povjerenici Stella Kyriakides (zdravstvo), Thierry Breton (industrija) i Didier Reynders (sloboda kretanja) uputili su u utorak pismo u kojemu podsjećaju da od 1. srpnja na snagu stupa europska zdravstvena potvrda koja će olakšati putovanje unutar EU-a.

Njemačka je odlučila od ovog utorka zabraniti putovanje u Portugal i iz Portugala u Njemačku. Samo će njemački građani i stanovnici sa stalnom dozvolom boravka moći ući na njemački teritorij iz Portugala. No morat će biti dva tjedna u karanteni, čak i ako imaju negativan test.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u prošli utorak žaljenje zbog toga što EU nema zajednička pravila o putovanjima, spomenuvši Portugal koji je sredinom svibnja otvorio granice za britanske i za europske turiste.

Zdravstvena politika je u nadležnosti zemalja članica i bruxellesko izvršno tijelo nema nikakve mogućnosti da nametne svoje preporuke.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina/Foto: Gleb Garanich/File Photo/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.