NJEMAČKA VOJSKA U RASULU ‘Nema čega ne nedostaje, od toplih gaća do vojnika i haubica!"

15.03.2023. 18:20:00

Da bi se obnovio krov koji propušta, moraju se dogovoriti službenici 35 različitih ureda. U idealnim uvjetima, za obnovu jedne vojarne potrebno je 20 godina

Nema čega im ne nedostaje, upozorila je jučer u Bundestagu zastupnica Eva Högl (SPD), podnoseći redovito godišnje izvješće o stanju u njemačkoj vojsci. Prije godinu, nakon ruske invazije na Ukrajinu, kancelar Olaf Scholz obećao je "Zeitwende" i 100 milijardi ulaganja u Bundeswehr. No, stanje je toliko loše da tu ni novac ne pomaže, ili barem ne u kratkom roku. Od toplih gaća vojnika do samohodnih haubica - oprema ili nedostaje, ili je u jadnom stanju. Vojarne ratuju s plijesni, legionelom i začepljenim cijevima: previše ih je u jadnom stanju, u većini slučajeva ništa nisu popravili od prethodnog godišnjeg izvješća, istaknula je zastupnica Eva Högl predstavljajući u utorak pred Bundestagom svoje izvješće o situaciji u njemačkoj vojsci.

Ministar obrane Boris Pistorius nedavno je priznao da vojska ne bi bila sposobna obraniti zemlju.

- I da, naši vojnici to znaju i vide jednako - izjavila je zastupnica Eva Högl u ponedjeljak. Opća zapuštenost, nedostatak ljudstva, dotrajala i nepostojeća oprema, najkraća je dijagnoza. Zato obećanih 100 milijardi eura teško da će biti dovoljni da se nedostaci dugoročno poprave, upozorila je socijaldemokratska zastupnica u godišnjem izvješću o stanju u vojsci. Vjerojatno će za to biti potrebno tri puta više, odnosno 300 milijardi eura, prenijela je dpa. Sustav je trom: prošle godine im još nije stigao niti jedan cent iz posebnog fonda od 100 milijardi koje je obećao kancelar Scholz.

Kao primjer kako stvari ne funkcioniraju zastupnica SPD-a navela je mornarički bazen u Eckernfördeu za obuku ronilaca: radovi na obnovi počeli su u srpnju 2010. i krajem prošle godine, za koju se odnosi to izvješće, još nisu završili. Bazen pušta vodu, inženjerski ured je bankrotirao, postupci javne nabave zaključuju se bez uspjeha, građevinske tvrtke nemaju dovoljno ljudi. Bazen bi trebao biti dovršen sljedeće godine, nakon 14 godina - vjerojatno.
"Treba nam 50 godina..."

Zastupnica Högl prošlog je ožujka posjetila dvije vojarne u Idar-Obersteinu u saveznoj državi Porajnje-Falačka. Čak 85 posto prvog objekta zahtijevalo je renoviranje: krovovi i prozori propuštaju, cijevi pucaju, sanitarni čvorovi su neupotrebljivi, a spavaonice u neprihvatljivom stanju. Strop od 2018. prijeti urušavanjem. Prvi građevinski radovi trebali su početi 2019., ali nisu. Radi dogovora o obnovi organiziran je sastanak s predstavnicima čak 35 različita odjela i ureda koji u to moraju biti uključeni. U idealnim uvjetima, vojarna bi mogla biti obnovljena 2042., dakle za nešto manje od 20 godina, prenijela je zastupnica SPD-a u Bundestagu. U susjednoj vojarni Klotzberg zid prijeti urušavanjem pa su ga poduprli vrećama pijeska. Obnova kanalizacije počela je 2015., a bude li sve išlo prema planu, bit će dovršena 2027.

I to nije iznimka, prenosi Spiegel. Pripremajući izvještaj o stanju u vojsci, zastupnica je prošlog svibnja posjetila Institut za mikrobiologiju na Medicinskoj akademiji u Münchenu. Zaposleni u laboratoriju koriste 28 godina star printer za ispis rezultata, čije vrpce redovito peru ručno.

"S obzirom na ukupnu svotu od 50 milijardi eura, trebalo bi oko 50 godina dok se samo sadašnja infrastruktura Bundeswehra potpuno ne modernizira", zaključuje zastupnica Eva Högl u izvještaju.

Nije riječ samo o novcu. I odobreni novac sporo se povlači, građevinski se radovi izvode vrlo sporo. Ministarstvo obrane od 2016. svake godine ne uspije potrošiti milijardu eura odobrenog proračuna. Njemačkoj nedostaje građevinskih radnika, ali i vojnika. Zastupnica je rekla da sumnja da će Bundeswehr ispuniti cilj o angažmanu 203.000 vojnika do 2031. Lani su raspolagali s 183.051 čovjekom, što je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu.

Nedostatak osoblja mogao bi se umanjiti pojačanim zapošljavanjem žena, no žene im se ne javljaju. Zakon o ravnopravnosti propisuje žensku kvotu od 15 posto, no žena je u Bundeswehru samo 9,5 posto. U 2019. godini javilo im se 9200 žena, lani još manje, samo 7800. Zato je nedopustivo da još nema dovoljno pancirki za vojnikinje, drški pištolja prilagođenih manjoj ženskoj ruci, ženskih košulja i hlača, istaknula je Eva Högl pred zastupnicima Bundestaga. S grudnjacima je problem to što su loše kvalitete, a za vojnu trudničku odjeću rok isporuke je od šest do osam mjeseci - pa će vojnikinja nerijetko prije roditi, nego dobiti prikladnu uniformu.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Tobias Schwarz/Afp

Izvorni autor: Snježana Pavić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.