Noćas je počelo zimsko računanje vremena, mrak će pasti i prije 17 sati. Dokad ćemo pomicati satove?

27.10.2024. 09:26:00

Za koji dan, od 1. studenog za sve vozače počinje obveza paljenja svjetala na vozilima

Noćas su kazaljke na satovima  vraćene unatrag, s tri na dva sata, čime je završeno ljetno i započelo zimsko računanje vremena. Povratkom na zimsko računanje vremena promijenili su se i termini obračuna električne energije: viša tarifa sada vrijedi od 7 do 21 sat, dok se niža tarifa obračunava od 21 sat do 7 sati ujutro.

Osim toga, od 1. studenog svi vozači u Hrvatskoj dužni su danju imati upaljena svjetla na vozilima, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Ova obveza traje do 31. ožujka, dok vozači motocikala i mopeda svjetla moraju imati upaljena tijekom cijele godine.

Iako prelazak s ljetnog na zimsko računanje vremena provodi više od 100 zemalja, najviše prema geografskom položaju, unutar Europske unije ta je praksa predmet rasprava već duže vrijeme. Europski parlament je 2019. godine podržao prijedlog da se od 2021. ukine polugodišnje pomicanje sata, omogućujući zemljama članicama da trajno odaberu ljetno ili zimsko računanje vremena. No, Vijeće EU još nije donijelo konačnu odluku, pa se praksa pomicanja sata nastavlja.

U Hrvatskoj je računanje vremena regulirano Vladinom uredbom, prema kojoj će zimsko računanje vremena trajati do 30. ožujka 2025. godine, kada će ponovno početi ljetno računanje vremena pomicanjem sata unaprijed za jedan sat.

Izvor: PDNst/Foto:iStock

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.