Noćas oko HNK bez okupljanja mladih, pojačane su policijske ophodnje

06.03.2021. 08:38:00

U Hrvatskoj je jučer bilo 590 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ovaj je tjedan 15 posto više zaraženih u odnosu na prošli. Umrlo je još 6 osoba, pa je ukupan broj preminulih s koronavirusom u našoj zemlji 5570. U bolnicama se liječe 744 pacijenta, na respiratoru ih je 76.

Noćas oko HNK bez okupljanja mladih, pojačane su policijske ophodnje

Policija i Prometni redari dežurali su sinoć oko HNK, ne dopuštajući okupljanje mladima.

Bandićev sprovod - prebacivanje odgovornosti

U Stožeru ponovno pozivaju na oprez. Upozoravaju da pojava novih sojeva u trenutku može preokrenuti dobar status. Iz Stožera su komentirali i sprovod Milana Bandića na kojem se okupio velik broj građana; ističu kako je odgovornost na organizatoru - Gradu Zagrebu.

Iz zagrebačkog Stožera poručuju da su odgovorno pripremili sprovod.

- Ovo je drugi put u povijesti hrvatske države da u mandatu umire treća izvršna osoba u ovoj državi. Dopustite, u okviru epidemioloških mjera, racionalno, poslovno, epidemiološki - sve smo odradili, komentirala je u petak Olivera Majić, načelnica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se sinoć i na svoju izjavu uoči sprovoda "da virus nije šampion skoka u dalj". Rekao je da ta njegova izjava, može sada reći, možda i nije bila primjerena, ali je bila odgovor na jedno drugo događanje kojemu je svjedočio.

Tko ne mora u samoizolaciju?

Kad je riječ o izolaciji, mijenjaju se pravila, doznali smo ovaj tjedan. Osobe koje su cijepljene protiv bolesti Covid-19 s dvije doze više ne moraju u samoizolaciju ako su bile u kontaktu s oboljelom osobom. 

Loše stanje u Češkoj

Prema 14-dnevnoj incidenciji na četvrtom smo mjestu u Europskoj uniji, iza Finske, Njemačke i Danske, a najlošije stoji Češka. U Hrvatskoj najvišu incidenciju bilježi Dubrovačko-neretvanska, najnižu Istarska županija.

Češka je jedna od trenutačno pandemijom najpogođenijih zemalja u svijetu. Uz stroge zaštitne mjere, vlada je odredila obvezno testiranje u svim tvrtkama s više od 50 zaposlenika. Predviđa se da će u sljedeća dva tjedna tako biti testirano više od 2 milijuna ljudi. Bolnice su pretrpane - u njima se od bolesti kovid-19 liječi gotovo 8 tisuća 300 pacijenata, te je vlada zatražila pomoć od Njemačke, Švicarske i Poljske. 

Problemi sa cjepivom

Nakon što je Italija blokirala isporuku AstraZenecina cjepiva Australiji - Rim je poručio kako nije riječ o neprijateljskom činu, nego da farmaceutske kompanije moraju poštovati potpisane ugovore. Australija je zatražila od Europske komisije da razmotri tu odluku. Zbog problema s nabavom cjepiva - u Europskoj uniji dosad je cijepljeno samo oko 23 milijuna stanovnika od njih gotovo 450 milijuna.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/Marko Prpić/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.