Notorni ubojica Ivan Bulj uskoro će biti na slobodi: Priča o jezivom zločinu koji je potresao javnost

11.02.2024. 17:29:00

Ivan Bulj, sada 61-godišnjak iz Sinja, uskoro će biti oslobođen iz zatvora nakon što je odslužio 22 godine zatvorske kazne za teško ubojstvo Anđele Bešlić, koja je imala samo 16 godina u trenutku tragičnog događaja. Njeno brutalno ubojstvo potreslo je javnost, ostavljajući iza sebe trag kontroverze i pitanja o pravdi i sigurnosti, prenosi Dnevno.hr

Bulj je, prema izvješćima, na prijevaru nagovorio Anđelu da uđe u automobil, obećavajući joj da će se odvesti kući nakon što se vratila s koncerta rano ujutro u ožujku 2002. godine. Umjesto toga, odvezao ju je na osamljeno mjesto u Vidovu kod Suhača, gdje je počinio strašan čin nasilja. Prema izvješćima, Anđelu je brutalno pretukao tupim predmetom, a potom je njen život okončao, bacivši njeno tijelo u nepristupačnu jamu.

Ovo užasno djelo ostavilo je Anđelinu obitelj i zajednicu u šoku i tuzi. Kada je tijelo konačno pronađeno mjesec dana nakon njenog nestanka, bilo je u toliko lošem stanju da je identifikacija bila moguća tek pomoću otiska prsta.

Sudska borba koja je uslijedila nakon hapšenja Ivana Bulja bila je obilježena kontroverzama. Iako je prvobitno optužen i za silovanje, nedostatak dokaza nakon što je tijelo pronađeno onemogućio je osudu za taj zločin. Na kraju je osuđen na 27 godina zatvora za teško ubojstvo maloljetne osobe, no ta je kazna kasnije smanjena na 22 godine, uz obrazloženje suda da kazna ne smije biti odmazda društva te da je manjkava okolnost što je Bulj roditelj.

Cijeli slučaj izazvao je veliku pažnju medija, posebno zbog niza propusta u policijskoj istrazi. Policija je prvotno Anđelin nestanak tretirala kao bijeg od kuće, ne pridajući dovoljno ozbiljnosti situaciji, što je dodatno produbilo bol obitelji Bešlić i izazvalo kritike javnosti.

Još jedna šokantna činjenica jest da se Ivan Bulj sam predao policiji, što znači da njegovo hapšenje nije rezultat temeljitog istraživačkog rada, već rezultat njegove odluke.

Sada će, nakon 22 godine iza rešetaka, Ivan Bulj ponovno biti slobodan čovjek. Ne, ostaje gorak okus nepravde i pitanje sigurnosti društva s obzirom na povratak notornog sukoba među građanima. Hoće li se pravosudni sustav pobrinuti da takve osobe ne predstavljaju prijetnju zajednici? To su pitanja koja ostaju otvorena, dok se zajednica nastoji nositi s posljedicama ovog strašnog zločina i tražiti načine kako spriječiti slične tragedije u budućnosti.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.