Nova čudna smrt. Supruga ruskog pukovnika koji je, navodno, sam sebe pet puta upucao u srce: 'Ovo je poruka Putinu'

01.12.2022. 11:40:00

Pukovnik Bojko bio je uvjeren da mu smještaju

Udovica visokog ruskog časnika, koji je pomogao organizirati ruske mobilizacijske napore protiv Ukrajine, rekla je da se on “samopogubio” zbog straha od optužbi za neuspjeh. Pukovnik Vadim Bojko, zamjenik načelnika Pacifičke više mornaričke škole Makarov u Vladivostoku, pronađen je mrtav 16. studenog od višestrukih rana od vatrenog oružja. Bojko je, navodno, pucao sam sebi pet puta u srce, navodi New York Post.

U otvorenom pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Julija Bojko rekla je da je njezin suprug od sredine rujna bio zadužen za činove novih regruta u školi koji su bili dio masovne mobilizacije u kojoj je pozvano oko 300.000 rezervista. Rekla je da je pokušavao izaći na kraj s logistikom operacije pa da je shvatio da je “postavljen da bude krivac za sve neuspjehe i nedostatke”. Bojko je nakon toga dobio zadatak popravljati vojna vozila koja su trebala biti poslana u Ukrajinu, kao i pripremati novomobilizirane vojnike za borbu, piše Yahoo News.

Borio se s golemim stresom i nesanicom

Julija Bojko je također napisala da se morao nositi s problemima uzrokovanim opremom koja je bila “neprikladna” za uporabu. “Složit ćete se da, ako se vojna oprema koja je godinama korištena kao muzejski eksponat sada preda Bojku da je pošalje vojnicima na prvoj liniji bojišnice, da on ne može jednim potezom ruke ispraviti pogreške koje je prije napravio netko drugi”.

Prijetilo mu se kaznenim prijavama i pozamašnim novčanim kaznama nakon što su se vojnici žalili na neispravnu opremu koju su dobili. Dodala je kako je njezin muž zbog situacije patio od nesanice, te da je izgubio gotovo 13 kilograma, prenosi Telegram.hr.

Šef mu rekao da će sve biti okej, pa zbrisao na bolovanje

Bojko se suočio sa svojim izravnim nadređenim, načelnikom mornaričke škole, kontraadmiralom Olegom Žuravljevim, ali umjesto da se uhvati u koštac s “fatalnim” problemima, prema riječima Julije Bojko, šef njezina supruga ga je uvjeravao da će “sve biti u redu”. Zatim je uzeo bolovanje i “svalio” svu odgovornost na svog zamjenika.

Dva dana kasnije, pukovnik Bojko se upucao u prsa dok je sjedio za stolom svog šefa, što je čin za koji je njegova udovica tvrdila da je trebao biti signal Putinu da se “događa katastrofa”. Izvješća o loše opremljenim i loše vođenim ruskim vojnim obveznicima koji umiru u velikom broju u Ukrajini redovito se dolaze s bojišnice, a ističu uznemirenost trupa zbog nedostatka zaliha.

Izvor: Telegram.hr/Foto:screenshot/czechia.postsen.com

Izvorni autor: New York Post/Yahoo News/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.