Nova porezna reforma: Fokus na povećanje plaća i socijalnu sigurnost

24.05.2023. 11:08:00

Vlada najavljuje novi krug porezne reforme koji će biti predstavljen danas u 11 sati, piše Dnevno.hr.

Premijer Andrej Plenković i ministar Marko Primorac ističu da je jedan od glavnih ciljeva reforme povećanje svih plaća.

"Bit je omogućiti rast plaća, pogotovo onima kojima su plaće najmanje u Hrvatskoj. Otklanjam još jednom teze koje se plasiraju da se nešto oduzima lokalnim jedinicama ili velikim gradovima. To je izmišljena teza, a neki je toliko ponavljaju da jedan dio građana možda misli da je istina. To je neistina. Ukidamo prirez, ali ostavljamo mogućnost da porez na dohodak bude povećan za onoliko koliko je eventualno prije bio prirez ", izjavio je Plenković.

Navedene izmjene u poreznoj politici ima za cilj potaknuti rast plaća u cijeloj zemlji, posebno među građanima s nižim primanjima. Uklanjanje prireza će pružiti olakšanje građanima, dok će povećanje poreza na dohodak biti izvedeno samo za iznos koji je bio obuhvaćen prirezom.

Detalji o novom krugu porezne reforme bit će objavljeni tijekom današnje konferencije.

Naglašava se da je ključna svrha porezne reforme povećanje plaća za građane s najnižim primanjima.

"Onaj čelnik lokalne samouprave koji želi imati isti volumen prihoda povećat će porez na dohodak. Delegirali smo im ovlast da sami procjene žele li imati manju stopu poreza na dohodak i ostaviti više novaca u džepovima građana ili će imati veću stopu", pojasnio je Plenković. Važno je napomenuti da samo 305 gradova i općina u Hrvatskoj primjenjuje prirez.

Osim toga, porezna reforma predlaže smanjenje mirovinskih doprinosa za određeni broj građana do određene razine primanja. "To smanjenje će im ostaviti veća primanja na plaći, a umjesto njih će država to nadomjestiti", istaknuo je premijer, odbacujući tvrdnje da će se time ugroziti mirovinski sustav.

Porezna reforma ima za cilj pružiti financijsko olakšanje građanima kroz povećanje plaća i smanjenje mirovinskih doprinosa, istovremeno održavajući stabilnost mirovinskog sustava. Detaljnije informacije o planiranim mjerama bit će objavljene nakon predstavljanja reforme od strane vlade.

"Da se mirovine isplaćuju jedino i isključivo na temelju doprinosa ne bi nitko dobio mirovinu koliku ima sada. Godinama doplaćujemo dio za mirovine iz poreznih prihoda", istaknuo je premijer.

"Da bismo povećali plaće onima koji imaju manja primanja, mi drugih prostora nemamo. Osim da poslodavci povećaju plaće, to je najbolji način", dodao je.

Ministar financija Marko Primorac izjavio je da najavljena porezna reforma neće narušiti porezni sustav te da će lokalnim vlastima pružiti mogućnost smanjenja poreznog tereta i povećanja plaća građana.

Ove izjave naglašavaju važnost doprinosa iz poreznih prihoda u financiranju mirovinskog sustava te ističu da je povećanje plaća od strane poslodavaca najbolji način za poboljšanje primanja građana s nižim primanjima. Također se ističe da predložena porezna reforma ima za cilj očuvanje stabilnosti poreznog sustava te omogućavanje lokalnim vlastima da prilagode porezni teret i potaknu rast plaća.

Vlada je, ocijenio je, poduzela mjere kako prilikom novog kruga porezne reforme ne bi narušila mirovinski sustav, rekao je ministar financija Marko Primorac.

"Smatram kako je puno bolje i transparentnije da se rasterećenja koja bi pomogla onima s najnižom plaćom provedu u sustavu doprinosa za mirovinsko osiguranje", izjavio je Primorac.

Ministar je ponovio da vlada planira povećati autonomiju jedinica lokalne samouprave i omogućiti im da samostalno određuju stope poreza na dohodak unutar određenih okvira koje će propisati središnja država. Istaknuo je da će ta ovlast biti ograničena i da će se osigurati da rasponi stopa poreza budu održivi.

Ove mjere pokazuju da vlada vodi računa o očuvanju mirovinskog sustava te istovremeno želi pružiti veću autonomiju lokalnim jedinicama kako bi samostalno odlučivale o stopama poreza na dohodak. Time se teži stvaranju održivog i pravednog sustava koji odgovara potrebama građana s najnižim primanjima.

"Porezna politika ima važnu ulogu u jačanju socijalne sigurnosti, rasterećenju gospodarstva i pomoć je najugroženijima", izjavio je ministar financija.

Ipak, porezna reforma je naišla na žestoku kritiku od strane nekih gradonačelnika i oporbe koji je vide kao predizbornu manipulaciju. Kritičari ističu da ukidanje prireza i intervencija u mirovinske doprinose nisu pravi put za ostvarivanje ciljeva reforme.

Rasprave o poreznoj reformi naglašavaju različite perspektive i stavove. Dok vlada vjeruje da će porezne promjene povećati konkurentnost gospodarstva i pružiti socijalnu podršku, postoje oni koji su skeptični prema tim mjerama i smatraju ih neodgovarajućim ili politički motiviranim. Ova rasprava ukazuje na važnost javne rasprave i razmatranje svih relevantnih čimbenika pri donošenju poreznih odluka.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:video screenshot

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/M.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.