Nova snimka zarobljenog Hrvata: Morao govoriti o plaći

18.08.2022. 20:09:00

RUSI GA TERETE DA JE UKRAJINSKI PLAĆENIK

Kako je kazao na snimci, njegova plaća kao 'ukrajinski plaćenik' iznosila je 13.000 grivni, što je oko 2.600 kuna mjesečno. Nakon siječnja 2021.

Hrvat Vjekoslav Prebeg kojemu prijeti smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Doneck (NRD) zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani izjasnio se nedužnim u ponedjeljak na sudu. Nekoliko dana nakon, na društvenoj mreži Telegram objavljen je i video u kojem govori o plaći koju je dobivao od Ukrajinaca, piše Večernji list. 

Video je objavljen u grupi 'Ratni zločinci', a prikazuje zarobljenog Prebega u praznoj prostoriji, za koju se pretpostavlja da je unutar prostorija kaznionice, prenosi 24sata .

Kako je kazao na snimci, njegova plaća kao 'ukrajinski plaćenik' iznosila je 13.000 grivni, što je oko 2.600 kuna mjesečno. 

- Kako smo se mi nalazili na prvoj liniji bojišnice, primali smo plus 18.000 za borce (3.600 kuna). Kad je bilo potpisano primirje, primali smo još i premiju 5.000 grivni (1.000 kuna) kako ne bismo pucali, nego se pridržavali primirja - objasnio je na snimci.  Objasnio je i kako je tako bilo do siječnja 2021. godine, nakon čega su Ukrajinci govorili da će mu povećati plaću. 

- Predsjednik Zelenski je obećavao silne novce, ja ne znam, posljednji put dobio sam plaću za siječanj. Počela je specijalna vojna operacija, bila je plaća za siječanj, a što se dalje dogodilo ne znam - završio je svoju izjavu Prebeg. 

Inače, protiv Vjekoslava Prebega podignuta je optužnica koja ga tereti za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.

Izvor: 24sata/Foto:Telegram

Izvorni autor: 24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.