Novaković o aferi koja potresa HNB: To Povjerenstvo ne može ispitivati

12.01.2022. 17:22:00

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, za N1 je komentirala aferu koja potresa Hrvatsku narodnu banku. Naime, prema pisanju portala Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a, među kojima guverner Boris Vujčić i viceguvernerka Sandra Švaljek, trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je, pišu, ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

“Povjerenstvo se danas sastalo prije sjednice i raspravljali smo i o medijskim člancima vezano uz Hrvatsku narodnu banku, odnosno guvernera i viceguvernerku. Što se tiče samog guvernera Vujčića, radi se o nečemu što je bilo 2001. godine, znači Povjerenstvo nema ingerenciju ni vremenski, a prema medijskim napisima, radi se o nečemu što je u tome trenu bilo i dopušteno”, rekla je Novaković.

“Što se tiče viceguvernerke Švaljek, radi se o 2012. godini. Ona nije bila dužnosnica u tom trenu, bila je vanjska članica Savjeta i u ovom trenutku Povjerenstvo osim tih činjenica ne vidi nikakvih drugih činjenica koje bi davale Povjerenstvu osnovu da se bave ovim predmetom”, rekla je Novaković.

Povjerenstvo, istaknula je, ne može ispitivati nešto što se dogodilo 2001. godine, jer nema osnovu za to. “Što se tiče 2012., gospođa Švaljek nije bila dužnosnica. Te dvije izdvojene situacije Povjerenstvo ne može ispitivati. Da je postojala transakcija u ovom trenutku ili kad je bio dužnosnik, pa da se može nešto ispitivati, da, ali za ova dva slučaja Povjerenstvo nema nikakve osnove da otvara predmet”, rekla je Novaković.

“Nama su dužnosnici viceguverner i guverneri, ako je bilo nečega, svakako bi se radilo više o postupanju koja bi neka druga tijela trebala istraživati, jer je Povjerenstvo preventivno tijelo i nema alata da dozna je li prije 20 godina došlo do curenja informacija. Kad bi se radilo o trgovanju povjerljivim informacijama, Povjerenstvo nema alate kako to može utvrditi”, rekla je.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.