NOVE OPTUŽNICE? Miljavac: ‘Nismo naredili nikakvo granatiranje, nema šanse!‘; Domazet Lošo: ‘Samo čekam...‘

22.08.2022. 11:21:00

Beogradski mediji pišu kako bi optužnice uskoro mogle biti podignute i protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića te generala Pavla Miljavca

Nakon što je žalbeni sud u Beogradu potvrdio optužnicu srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice naših pilota, danas umirovljenih visokih časnika Hrvatske vojske, Danijela Borovića, Željka Jelenića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca za navodne zločine počinjene u Oluji protiv civila, beogradski mediji pišu kako bi optužnice uskoro mogle biti podignute i protiv admirala Davora Domazeta Loše (načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera HV u Oluji), brigadira Ilije Maričića (pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za djelovanje Ratnog zrakoplovstva), te generala Pavla Miljavca (šefa Operativnog tima A u Glavnom stožeru u vrijeme kada su se navodni ratni zločini dogodili).

- Što se najavljene optužnice tiče, mogu reći samo da sam čist, da je moja savjest čista. Mi nismo zapovijedili nikakvo granatiranje civila ili civilnih kolona. Nema šanse. Oluja je bila legalna i legitimna operacija vođena sukladno svim standardima Ženevske konvencije. Nikakve zapovjedi za granatiranje civila nije bilo - rekao je za Jutarnji list general Pavao Miljavac i dodao kako očekuje reakciju hrvatske Vlade.

- Te optužbe očito nisu usmjerene protiv generala i visokih časnika Hrvatske vojske, već na samu državu, jer Oluja je bila legitimna i legalna državna operacija Republike Hrvatske - poručio je Miljavac.

Admiral Davor Domazet Lošo očito je nezadovoljan radom aktualne i svih prijašnjih Vlada zbog činjenice što se u Srbiji optužnice protiv najviših hrvatskih časnika za navodne zločine u Oluji podižu punih dvadeset i sedam godina nakon Oluje.

- Ja najavu optužice nemam što komentirati. Čekam što će na to reći hrvatska izvršna i zakonodavna vlast - kaže Lošo.

Podsjetimo, srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine četvoricu pilota optužuje da su u akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995., kako tvrde, naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca (mjesto u BiH udaljeno desetak kilometara od granice) i u mjestu Svodna kod Novoga Grada (mjesto u BiH udaljeno pet kilometara od granice). Optužnica je podignuta zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U raketiranju je identificirano 13 ubijenih, od kojih je šestero djece, kao i 24 ranjene osobe.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Marko Špoljar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.