Nove sankcije protiv Rusije: Udaraju na ključnu industriju koja podržava financiranje sukoba u Ukrajini

19.05.2023. 11:00:00

SVIJET SASTANAK G7

Čelnici skupine G7 odaju počast u Hirošimi, a nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu su u fokusu

Na samitu u Hirošimi, čelnici skupine G7 položili su vijence u petak kako bi odali počast žrtvama nuklearnog napada prije gotovo 78 godina. Istovremeno, razmatraju uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Hirošima, kao simbol prvog napadnutog područja nuklearnim oružjem, dobiva dodatno značenje kao upozorenje nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio spremnost za uporabu nuklearnog oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružit će se čelnicima naprednih svjetskih demokracija na samitu u Hirošimi, putujući u Japan u nedjelju, prema izvorima iz Europske unije, piše Dnevnik.hr.

Očekuje se da će čelnici G7 objaviti nove sankcije protiv Rusije. Britanija je već na početku sastanka u petak najavila sankcije protiv ruske rudarske industrije, posebno na aluminij, dijamante i bakar, s ciljem smanjenja sposobnosti Moskve da financira rat u Ukrajini.

"Kako što pokazuju danas objavljene sankcije, G7 će ostati ujedinjen prema prijetnji Rusije i čvrst u svojoj potpori Ukrajini ", izjavio je britanski premijer Rishi Sunak. Rusija je 2021. izvezla dijamante u vrijednosti od oko 4 do 5 milijardi dolara.

Lideri G7 također će raspravljati o nizu drugih sankcija protiv Rusije, uključujući američke mjere da stave 70 ruskih i stranih entiteta na crnu trgovinsku listu SAD-a.

Britanija će također ciljati dodatnih 86 osoba i tvrtki iz Putinova vojno-industrijskog kompleksa, uključujući one povezane s energetikom, metalurgijom i brodogradnjom, rečeno je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je da će Europa također nametnuti sankcije na ruske dijamante. Dužnosnici još raspravljaju o detaljima završne izjave o Rusiji, kao i preciznim formulacijama vezanim uz Kinu, prema izvorima iz uključenih zemalja.

Rusija ističe spremnost ako bude potrebno na upotrebu svog nuklearnog arsenala u obrani svog "teritorijalnog integriteta". Upravo radi toga japanski premijer Fumio Kishida odabrao je Hirošimu kao mjesto održavanja samita G7 kako bi naglasio važnost kontrole naoružanja.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Franck Robichon/Reuters

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.