NOVI DETALJI - SLUČAJ MAMIĆ Istražitelji pribavili dokaze iz Dubaija, među svjedocima i šeik Mohamed ben Rašid Al-Maktum

15.05.2021. 10:54:00

Zdravko Mamić i dalje je u Bosni i Hercegovini, a o rasvjetljavanju njegovih kriminalnih radnja bave se istražitelji.

Tako su oni pribavili dokaze iz Dubaija kamo je Mamić navodno na doček Nove godine, vodio osječkog suca Zvonka Vekića.

Prema Mamićevoj kaznenoj prijavi na osnovu koje su protiv trojice sudaca pokrenuti izvidi, to je putovanje bilo mito za koje je sudac Vekić trebao donijeti odluku u Mamićevu korist, piše Telegram.

Sudac Vekić odlučivao je o osnovanosti druge optužnice protiv Mamića i suokrivljenih za izvlačenje novca iz Dinama, a, prema kaznenoj prijavi, utjecao je i na suca Darka Krušlina, koji je vodio prvi sudski proces protiv Mamića.

On je ispitan kao osumnjičenik, a to ukazuje da su uz njega osumnjičeni i osječki suci. Mamića se tereti za davanje mita, dok se sucima na teret stavlja primanje mita i trgovina utjecajem.

Istraga proširena na trećeg suca

Nakon što je Jutarnji list prvi objavio detalje dokumenta u kojem je navedeno što se osumnjičenom stavlja na teret i koja su mu prava u postupku što ju je dobio Zdravko Mamić prilikom ispitivanja u Livnu, i Telegram je doznao detalje optužbi. Dobili su potvrdu da se u njoj osim Mamića, te sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića, koji su suspendirani i protiv njih je pokrenut stegovni postupak, spominje i Antu Kvesića, trećeg suca koji je kao član sudskih vijeća sudjelovao u postupcima protiv bivšeg izvršnog predsjednika Dinama.

Od odvjetnika koji zastupaju suce doznaju kako oni još nisu ispitani, a prema izvorima bliskima istrazi, postupak bi trebao biti nastavljen tek kada Mamićev iskaz bude službeno zaprimljen iz BiH.

Telegram neslužbeno doznaje da su putem međunarodne pravne pomoći istražiteljima stigli dokazi iz Dubaija – i potvrde o boravku suca Vekića, njegove prijateljice i njezine kćeri, potvrde iz zračne luke, dokaz da je na utakmici u loži sa sucem i Mamićima bio i šeik UAE.

Zato bi i šeik Mohamed ben Rašid Al-Maktum mogao, prema neslužbenim informacijama, biti ispitan i kao svjedok u procesu protiv sudaca.

U ovom trenutku suca Kvesića se sumnjiči da je s Vekićem podijelio 100 tisuća eura koje im je Zdravko Mamić poslao kako bi donijeli odluke u njegovu korist. Sam Vekić, prema pouci o pravima, osumnjičen je da je u više navrata i u Hrvatskoj i u BiH uzeo od Mamiće novce, a počeo ga je, navodi se dalje, davati Krušlinu već u trenutku kada je ovaj zadužio Mamićev spis. Za uzvrat je obećao Mamiću da će urgirati kod Krušlina jer su, kako je navodno tvrdio, “u prijateljskim odnosima”.

Osim novaca, a riječ je o više od 500 tisuća eura, suci su, piše u pouci o pravima, uzimali i brojne karte za utakmice, dresove, te ostale suvenire iz Dinama kao darove od Mamića. Rekonstruirano je da je novac pribavljao Zoran Mamić, a predsjednica Dinama Vlatka Peras ga je prosljeđivala Dragi Tadiću.

Sve više svjedoka

Telegram neslužbeno doznaje da je poduzetnik Drago Tadić ključni svjedok podmićivanja osječkih sudaca. Da je Tadić bio u društvu s Mamićem i osječkim sucima postalo je jasno nakon prvog Mamićevog istupa poslije objave pravomoćne presude. Tada su se u javnosti pojavile fotografije Mamića i Tadića s druženja na kojem je bio i sudac Vekić.

Tadića je hrvatska javnost upoznala kroz aferu s pokušajem podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša, a zatim je postao jedan od ključnih svjedoka u procesu protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete. Tamo je čak dobio oprosnicu zbog kaznenih djela koja je počinio kao direktor Osijek Koteksa u zamjenu za svjedočenje protiv Kalmete. Ostalo je zapamćeno da je svoj iskaz na kraju ublažio, pa se Kalmeta u prvostupanjskom postupku izvukao od optužbi za izvlačenje novca preko cestarskih firmi.

No, ni to nije sve. Naime, na popisu svjedoka protiv Mamića i trojice sudaca trebao bi se naći i Ljubo Pribić, pomoćnik upravitelja osječkoga zatvora koji je u međuvremenu razriješen.

Kao svjedok trebao bi biti i Damir Mišković, predsjednik NK Rijeka. Navodno istražitelji raspolažu informacijama da je upravo on nazočio večerama na kojima su bili i suci i Mamić, piše Telegram.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Zdravko Mamić / Denis Kapetanovic/PIXSELL

Izvorni autor: Telegram.hr/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.