Novi eksponat na otvorenom Muzeja OZ i ZP Bjelovar na Spomen području "Barutana 1991"

18.12.2021. 13:47:00

Postav na otvorenom Muzeja OZ i ZP Bjelovar bogatiji je za još jedan eksponat. Radi se o vozilu BOV M83, smještenom na Spomen području "Barutana 1991". Vozilo je bilo u službi u Policijskoj upravi Osječko-baranjskoj od 1991. godine. Radi se o vrlo vrijednom eksponatu čiji je ratni put impozantan, služio je na ratom zahvaćenom području od 1991. godine pa sve do mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Teži 9500 kilograma, posadu čine vozač, topnik, a prijevozi osam pripadnika policije. Osnovno naoružanje čini strojnica PKT M86 7,62 mm, a pripadnici u vozilu mogu djelovati iz pet puškarnica. Kompresor vozila može održavati gume funkcionalnim s oštećenjem do sedam metaka. Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije tijekom provedbe programa Europskog socijalnog fonda omogućit će ulazak i u unutrašnjost naših muzejskih predmeta.

Pozivamo sve one koji posjećuju postav na otvorenom Muzeja OZ i ZP Bjelovar da se prema ovom "starcu" odnose dostojanstveno i savjesno poštujući njegovu povijesnu vrijednost, kao i poštujući angažman Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije u nadopuni postava predmetima do kojih se teško dolazi. Želja Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije je upriličiti, u suradnji s Gradom Bjelovarom, bogat i sadržajan postav na otvorenom, jedini u ovom dijelu Hrvatske od Memorijalnog centra Vukovar do Muzejskog kompleksa u Turnju. Vozilo je pod videonadzorom, kao i cijeli muzejski kompleks, ali Društvo vjeruje da savjest građana Grada Bjelovara i gostiju koji rado posjećuju Spomen područje mjere sigurnosti može učiniti tek formalnošću.

Izvorni autor: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.