Novi potres na desnici, Vučemilović napravila konačan potez: Pozdravila se sa Suverenistima

02.05.2024. 11:30:00

Nastavljaju se pregovori oko formiranja nove vlade. Predsjednik Zoran Milanović u srijedu je rekao da će Hrvatski sabor na prvo zasjedanje sazvati pred kraj roka od 20 dana od objavljenih službenih rezultata izbora DIP-a, a koji istječe 19. svibnja.

“S konstituiranjem Sabora nema potrebe da se žuri, najvjerojatnije ću sazvati pri kraju roka od 20 dana, osim ako netko ne dođe s uvjerljivim dokazima da ima većinu”, rekao je Milanović dodavši kako konzultacije na Pantovčaku o tijeku formiranja parlamentarne većine, kako su ih provodili prethodnici, neće provoditi. 

Iako se očekuje nova serija pregovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta, navodno neće biti novih formalnih sastanaka do početka idućeg tjedna, iako se, sasvim sigurno, neformalna komunikacija odvija čitavo vrijeme. Šanse za sastavljanje anti-HDZ bloka gotovo su nikakve, a jučer je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao da Možemo nikako neće podržati Mostov plan za većinu u Saboru, koji uključuje ideju da Ivan Penava (DP) bude predsjednik Sabora.

Događaje pratimo UŽIVO na Dnevno.hr

11:20 Matija Posavec: Idemo u nove izbore

“Idemo u nove izbore. Nije to ništa dramatično ili neviđeno. Stvara se jedna atmosfera koja nije ugodna ni lagodna. Imamo određene rokove, ali ako ništa ne uspije, mislim da su novi izbori nešto što bi većina građana podržala”, rekao je Posavec.

Više ne vidi previše šansi da oporba formira većinu. “Uvjeti gdje ovaj ne može s ovim, a onaj s onim, sugerira da su se stvari udaljile od onih s početne točke.”

Odbacio je mogućnost bilo kakve koalicije s HDZ-om. “Ako pratite moj osobni i politički život, vrlo je jasan i čist, takav je da je u korelaciji s voljom birača. Sjetite se kad je HNS ulazio u koaliciju s HDZ-om, građani to nisu podržali i izašao sam iz stranke. Na izbore sam ovaj put išao potpuno samostalno jer želim stvarati jaku regionalnu opciju. Ako biram da li ću iznevjeriti očekivanja birača i možda ići lakšim putem, birat ću teži put i da ne iznevjerim volju birača. Nema šanse da ruku dam HDZ-u.”

11:07 Škorina sestra dala ostavku

Vesna Vučemilović objavila je da je podnijela ostavku na sve dužnosti koje je imala u Hrvatskim suverenistima. 

10:00 Press konferencija Mosta: Predstavili plan za manjince

Most u 10 sati održava konferenciju za medije na kojoj Božo Petrov i Robert Podolnjak govore o svom prijedlogu ograničavanja saborskih mandata iz redova manjina.

“Neki spominju promjene u izbornom zakonu, da ovakav izborni zakon na ruku ide samo jednoj stranci, no kada budemo raspravljali o tome, ne smije biti revanšizma, želimo pravednu utakmicu. Želimo promjenu nekolicine zakonskih prijedloga, jedna od stvari je ograničenje mandata manjinskih predstavnika, želimo ograničenje uvoza stranih radnika i univerzalni dječji dohodak.

Čitam u medijima da je sklapanje antikorupcijske većine otežano nekim izjavama lokalnih čelnika, Tomaševića. Ne mislim da bi njima štetilo donošenje dobrih zakona. DP je bio konkurencija Mostu na zadnjim izborima, ako bi itko trebao rigati vatru na njih, to sam ja, ali smatram da za izlazak iz ove situacije, jedina mogućnost je da se da mjesto predsjednika Sabora Ivanu Penavi, da dođemo do većine bez HDZ-a i promjena na korist građana.

Što se tiče onih koji negoduju, u trenu kada dobijete 10 mandata a odbijate s ljevicom i desnicom, činite da HDZ vlada idućih 10 godina. Vidim da je DP-u problem manjinsko predstavništvo, a iz izjava s ljevice vidim da ih frustrira navezanost manjinskih predstavnika na HDZ, vrijeme je da razmotrimo alternativne modele manjinskog predstavništva, rekao je Petrov.

Ne trgamo se za pozicije, može predsjednik Sabora biti netko iz DP-a, netko iz SDP-a, po etici bi na to možda pravo trebao imati SDP, ali ako je uvjet DP-a do imaju mjesto predsjednika Sabora, neka ga dobiju. Možemo izgleda ne može ni s ljevicom ni desnicom. Za HDZ-ovo dobro treba ih poslati u oporbu i resetirati”.

Ovo predlažemo jer smatram da je jako bitno za čistu politiku u Hrvatskoj. DP govori da ne mogu s SDSS-om, a HDZ ne želi bez manjinaca, mi ćemo im olakšati problem, dodao je.

Zastupnici nacionalnih manjina

Robert Podolnjak kaže da ima prijedlog kako ustavnim promjenama ograničiti mandate manjinskih zastupnika.

“Ovo je trenutak u kojem treba razmisliti o drugačijem definiranju statusa zastupnika manjina kako bi se u budućnosti izbjegla ovakva situacija”, kaže. Ni za njih nije dobro da oni odlučuju tko će sastaviti većinu, kaže. Za izbor manjinskih zastupnika je potrebno manje glasova, trebaju oko četiri puta manje glasova za ulazak u sabor, rekao je.

Predlaže da manjinci ne mogu odlučivati o vladi i proračunu, ali bi dobili mogućnost veta na zakone koje se odnose na manjine. Njihov veto bi se mogao preglasati s tri četvrtine glasova, kaže. Ovo pitanje bi trebalo biti na referendumu pa će građani odlučiti hoće li prihvatiti nova pravila za manjince, rekao je.

09:25 Domovinski pokret bez političkih objava

Domovinski pokret na Facebooku nema političkih objava. Danas su se prisjetili ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu.

“Hrvatski narod nikada ne smije zaboraviti 12 hrvatskih redarstvenika koji su mučki ubijeni na današnji dan 1991. godine od zločinačke srbočetničke ruke. Pune 33 godine za taj masakr nitko nije odgovarao! Naša je obveza prema obiteljima poginulih poduzeti sve da se kazne svi odgovorni za ovaj strašan zločin! Herojima neka je laka hrvatska zemlja. Počivali u miru Božjem”, napisali su.

09:00 Anušić, Penava, Radić i Ćipe u Borovu Selu, Plenković u Čakovcu

Ministar obrane Ivan Anušić s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem i ministrom Davorom Božinovićem sudjeluje na obilježavanju 33. obljetnice pogibije dvanaest redarstvenika u Borovu Selu. Uz njih, na obljetnici će biti i predstavnici Domovinskog pokreta, u prvom redu Ivan Penava, Mario Radić i Stipo Mlinarić Ćipe.

Premijer Andrej Plenković danas je u Čakovcu gdje otvara novu zgradu Srednje škole Čakovec.

08:30 Splitski SDP-ovac se obrušio na Puljkove

Predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević prozvao je bračni par Puljak. Tvrdi kako su prvosvibanjsku podjelu graha iskoristili za osobnu promociju.

“Puljci, jel vas sramota? Novopečeni saborski bračni par je iskoristio tradicionalnu podjelu fažola na Marjanu kako bi promovirali vlastitu stranku, al’ sa našim novcima. Fažol su dijelili gradonačelnik (što je običaj), njegova supruga sa zagrebačkim saborskim mandatom koja je pomiješala Marjan s Jarunom i četa stranačkih članova koji su besramno nosili majice stranke Centar”, napisao je.

07:50 Tri scenarija u kojima HDZ i DP mogu do većine bez manjinaca

Najveća prepreka i dalje je SDSS jer Domovinski pokret i dalje ustraje na svom stajalištu da ova stranka ne može ni na koji način biti dio nove vladajuće većine. S druge strane, HDZ i dalje inzistira na tome da svih osam zastupnika manjina bude u vladajućoj većini. I to na način da HDZ s njima postigne dogovor neovisno o onom koji bi sklopio s DP-om.

Međutim, čak i kad bi dvije strane postigle dogovor, njima formalno nedostaju dva mandata. HDZ ima 61, a DP 13 zastupnika, što je zajedno 74, odnosno dva manje od potrebnih 76.

Kao mogući 75. spominje se Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista koja je u Sabor izabrana na zajedničkoj listi s Mostom. Ona je u utorak razgovarala s Plenkovićem, ali jučer nije željela reći ništa o tome je li sastanak polučio kakav rezultat. Medutim, čak i da ona odluči podržati HDZ-ovu novu Vladu, nedostaje još jedan saborski zastupnik do potrebnih 76.

Neki politički kuloari spominju mogućnost da bi to ipak mogao biti sam Pavliček bez obzira na to što su u subotu Hrvatski suverenisti odlučili da neće koalirati s HDZ-om. Kao druga verzija spominje se zastupnik Fokusa Dario Zurovec koji je nekada bio član HDZ-a.

Treća je verzija da bi to mogao biti netko od preostalih petero zastupnika manjina koji nisu članovi SDSS-a. Osam zastupnika nacionalnih manjina također su navodno u utorak imali sastanak, ali jučer nitko od njih nije odgovarao na pozive. Oni su već prije jednoglasno donijeli odluku da će na konstituirajućoj sjednici za novog predsjednika Sabora podržati dosadašnjeg obnašatelja ove funkcije, člana HDZ-a Gordana Jandrokovića, piše Novi list.

07:30 HDZ se obrušio na Milanovića

HDZ je jučer na Facebooku opet napao Milanovića.

“Komično je pratiti kako se Milanović koprca, preznojava, dodatno zakopava – umjesto da kao najveći gubitnik izbora prizna poraz, a kao kršitelj Ustava Hrvatske podnese ostavku. Tako je u kampanji svakog dana – premda iz sigurne zavjetrine Pantovčaka – rezolutno najavljivao “Bit ću premijer!“, ali sada, nakon izbornog debakla, infantilno mulja da je samo “izražavao spremnost” da u ime SDP-a postane predsjednik Vlade. Podjednako tako, i on i njegova partija svakodnevno uglas vrte isti spin – da je 2/3 glasača bilo “protiv HDZ-a“. Po toj istoj “logici“, ako zbrojimo sve koji nisu dali glas za SDP koaliciju, može se konstatirati da je čak 3/4 hrvatskih glasača reklo NE! Milanovićevoj balkanštini, njegovom bezakonju i ruskom smjeru. Vrhovni šarlatan kao Vrhovni šarlatan – (NE)dosljedan i lažljiv kao uvijek!”, napisali su iz HDZ-a na Facebooku.

07:00 Tomašević neće podržati Mostov plan za većinu u Saboru

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer je gostovao u N1 Dnevniku te se osvrnuo na proslavu Praznika rada, ali i druge političko-društvene teme. Potpuno je srušio plan anti-HDZ bloka za većinu u saboru potvrdivši da Možemo definitivno neće podržati Ivana Penavu za šefa sabora.

“Ono što mogu reći jest da ćemo biti konzistentni oko onoga što smo govorili prije izbora, a to je da nećemo surađivati s HDZ-om. Tako razmišljaju u SDP-u i Mostu, bez obzira na svjetonazorske razlike. Također, s obzirom na to da je SDP osvojio najviše mandata od oporbenih stranaka, smatram primjerenim da ima predsjednika sabora.”

Ipak, u Mostu su predložili Ivana Penavu, lidera DP-a. “Ne vidim kako bi SDP pristao na tako nešto i koliko je to smisleno, fer ili pravično. To ne možemo podržati jer ne vidim da je to politički fer ili u skladu s onime što smo govorili prije izbora.”

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: Sabor.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.