NOVI PRAVILNIK Službe na tjelesnom: Policajci bez limita debljine i sklekova, vatrogasci na plivanju

23.03.2021. 09:30:00

Ovo nije prva promjena Pravilnika o potrebnoj tjelesnoj i motoričkoj spremnost kojom se ublažavaju kriteriji

Hodanje natraške, dva i tri skleka na ručama za žene i muškarce, po šest i deset pretklona na švedskoj klupi, skok u dalj... Sve su to nekad bili posebni uvjeti koje su morali zadovoljavati kandidatkinje i kandidati za buduće policajce. Tražilo se i da indeks tjelesne mase bude između 20 i 30, ali, prema prijedlogu novog Pravilnika o kriterijima za provjeru razine tjelesne motoričke sposobnosti za osobu koja se prima u policiju, koji je MUP uputio u javno savjetovanje, članak 3., koji je propisivao te kriterije provjere, sveden je na to da kandidatkinje za policiju moraju pretrčati poligon od 2400 metara za 15,58 minuta, a kandidati za 12,49 minuta.

Istovremeno, u javnu je raspravu upućen i Pravilnik koji propisuje potrebnu tjelesnu i motoričku spremnost za prijem u vatrogasnu službu, koji zahtijeva neusporedivo veću fizičku spremnost od budućih vatrogasaca u odnosu na spremnost koja se traži za policajce: vatrogasci moraju moći napraviti određenu količinu sklekova, pregiba trupa, trčati 270 metara s promjenom smjera, trčati normalno 2400 metara, plivati, hodati....

Razlog za ublažavanje kriterija za prve i postroženje za druge zapravo je jednostavan: policija se već neko vrijeme suočava s manjkom interesa mladih za taj posao te je snižavanje kriterija zapravo način povećanja baze mogućih zainteresiranih. Istovremeno, interes za profesionalno bavljenje vatrogastvom nikad nije bio veći.

Slab interes

Ovo nije prva promjena Pravilnika kojom se ublažavaju kriteriji. Neki su kriteriji, poput propisane visine kandidatkinja i kandidata, zadavali probleme kad bi kandidat prošao sve prethodne testove pa bi se ustanovilo da je za centimetar prenizak ili da je mrvicu predebeo, što je znalo biti prilično traumatično.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je najavio i mogućnost vraćanja trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja za buduće policajce, i to već od ove jeseni, ali konačna odluka o tome još nije donesena. Što misli o ublažavanju kriterija, pitali smo Dubravka Jagića, predsjednika Sindikata policije Hrvatske.

- Mislim da spuštanje kriterija nije dobro i onaj tko to radi u MUP-u ne radi dobro. Mislim da svi oni koji žele biti policajci moraju biti tjelesno sposobni primjereno svojoj dobi. Manjak interesa meni govori da policajcima, posebno pripravnicima, trebaju veće plaće kako bi se javilo dovoljno kandidata. Rješenje nije spuštanje kriterija - smatra Jagić.

A kako na to gleda prof. dr. sc. Petar Veić s Katedre za postupovno procesno pravo riječkog Pravnog fakulteta, bivši profesor Policijske akademije i suautor Zakona o policiji.

- Hrvatska je u problemu kad za jedno mjesto u policiji nema barem 2,5 kandidata. Ali, imali smo mi i situacije kad je bilo i 10 kandidata za jedno mjesto, pa indeks tjelesne mase nije bio diskriminirajući kriterij. Nikako ne bi bilo dobro da se za taj posao odaberu ljudi u najboljim godinama, a nisu sposobni funkcionirati primjereno toj životnoj dobi. A imamo slučajeve policajaca u dobi od 30 do 35 godina koji ne hodaju, nego se kotrljaju po cesti - smatra prof. Veić. Naš sugovornik ističe i da se ne bi smjeli spuštati obrazovni kriteriji te da se nikako ne bi smjelo ponovo uvoditi trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje za policajce.

- Time bi se onda trebala pozabaviti i pravobraniteljica za djecu jer nije primjereno 16-godišnjacima dati u ruke pištolj i pušku, makar i s ćorcima. Oni su, prema svim konvencijama, još djeca i to je praksa kakvu nema nitko u Europi. To je promašena priča. Policijski posao

treba materijalnim i drugim uvjetima učiniti atraktivnim, pa će biti i više kandidata za jedno mjesto u policiji. U nedostatku kandidata, rješenje nije spuštanje kriterija - zaključuje naš sugovornik.

Kontaktirali smo i Ministarstvo unutarnjih poslova te njihovo objašnjenje o razlozima najnovijih izmjena Pravilnika još čekamo. Za vatrogasce se u državnoj školi trenutno školuje 220 polaznika, najviše do sada, što je pokazatelj interese za posao vatrogasca.

Bodovi za vježbe

- Ovo je prvi put da su naši stručnjaci za tjelesnu pripremu napravili naš vlastiti pravilnik i procjenjujemo da bi za mjesec dana mogao biti u primjeni. Fizička pripremljenost vatrogasaca provjerava se prije početka protupožarne sezone - rekao nam je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik. Za dobrovoljne vatrogasce kriteriji se umanjuju za 30 posto, kao i za vatrogasce starije od 50 godina te za žene pripadnice vatrogasnih poostrojbi.Vatrogasci u svojem pravilniku imaju i ocjene od 1 do 5 te koliko svaka od njih nosi bodova. I dok su za buduće policajce otpali sklekovi, za vatrogasce su oni obavezni. Do najmanje pojedinosti propisan je položaj tijela prilikom izvođenja sklekova, a vatrogasci su svoj pravilnik ilustrirali i fotografijama kako se pravilno izvode. Bodovi za sve vježbe i ponavljanja propisani su u preciznim tablicama, a Tucaković očekuje da će svi vatrogasci koji pristupe testu moći ispuniti zadane kriterije.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Dušan Miljuš/foto: Ranko Šuvar/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.