Novi prijedlog Bruxellesa za rješenje krize na sjeveru Kosova

16.11.2022. 17:48:00

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predao je u utorak glavnom kosovskom pregovaraču Besniku Bislimiju novi prijedlog Bruxellesa za rješenje krize na sjeveru, objavio je u srijedu Radio Slobodna Europa (RFE) pozivajući se na diplomatske izvore.

Za sada nema detalja o sadržaju novog prijedloga, a izvori RFE tvrde kako se sve radi s ciljem da se nađe bar prijelazno rješenje da bi se izbjegla eskalacija napetosti od koje se strepi nakon 21. studenoga, kada su kosovske vlasti najavile novčane kazne za vlasnike vozila sa srpskim registracijama na Kosovu ukoliko ih ne preregistriraju na tablice Republike Kosovo (RKS).

Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć 31. listopada istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Tu odluku Beograd vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK) trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne RKS, na čemu inzistira vlada Albina Kurtija.

Sjedinjene Države i EU su ranije, istaknuvši razočaranje odlukom Prištine, pozvale kosovsku vladu da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, na što je odgovoreno odlukom o postupnoj primjeni do 21. travnja. Srbi su, pak, odlučili napustiti kosovske institucije, istupiti iz vlade, parlamenta i lokalne uprave na sjeveru, te iz pravosuđa i policije Kosova, dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina, na što se obvezala Briselskim sporazumom potpisanim u travnju 2013. pod pokroviteljstvom EU-a.

Prema saznanjima RFE, novim prijedlogom Bruxellesa ne isključuje se mogućnost da jedna od potencijalnih odluka bude odlaganje primjene izdavanja novčanih kazni na određeno razdoblje, premda “ne nužno” na 10 mjeseci.

U slučaju da Priština potvrdno odgovori na taj prijedlog, očekuje se da Lajčak odmah otputuje u Beograd kako bi se formalizirala suglasnost obiju strana o rješenju aktualne krize, navodi RFE.

Europski šef diplomacije Josep Borrell ocijenio je u ponedjeljak da su trenutne napetosti između Beograda i Prištine “najozbiljnija kriza od 2013. godine”, i pozvao da se rješenje nađe prije 21. studenog.

Izvor: n1/ Foto: Afp

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.