NOVI SIMPTOMI Stručnjaci otkrili kako najlakše prepoznati korona virus

11.07.2020. 11:31:00

Rekordnih 116 novih slučajeva zaraze korona virusom zabilježeno je u petak, a brojka je prvi put troznamenkasta. Trenutačno je 1038 oboljelih, među njima 104 pacijenta na bolničkom liječenju, a od toga četiri na respiratoru. Dvije su osobe preminule. U samoizolaciji je trenutačno 4608 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježene su 3532 osobe zaražene COVID-19, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. Do subote je ukupno testirano 91.486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata.

Uz akutne respiratorne smetnje kao glavne simptome COVID-19, čini se da se mučnine i proljev sve češće javljaju kod oboljelih. Od početka pandemije, naime, bilo je jasno da su simptomi COVID-19 povišena ili visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i otežano disanje koji ostavljaju bez daha. Ubrzo se pokazalo da je to i umor, bolovi u tijelu, glavobolja, grlobolja, da bi se potom popisu simptoma dodao i gubitak okusa ili mirisa. Posljednji u nizu simptoma su začepljenje ili curenje nosa, mučnina i proljev. Ta je tri najnovija simptoma Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodao još u svibnju. Dr. Irena Hrstić, ravnateljica pulske opće bolnice, na njih je upozorila rekavši kako pacijenti koji im se sada javljaju imaju probavne smetnje kao primarne tegobe, za razliku od početka same epidemije kada su tegobe uglavnom bile respiratorne. "Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba", rekla je dr. Hrstić.

Jesu li se ti popratni simptomi počeli više manifestirati tijekom ljetnih vrućina? 

"Ponaša li se virus tako, to ćemo moći reći vjerojatno sljedeće godine jer je premalo vremena za takve zaključke. Trenutačno, moglo bi se reći da su sada u toplijem dijelu godine nešto zastupljeniji gastrointestalni problemi kod oboljelih od COVID-19 u našoj bolnici", kaže dr. Izabela Antunović Ćelović, voditeljica Odjela infektologije u općoj bolnici Pula. Objašnjava kako svaki virus razvija neki tropizam, tj. usmjeren je prema nekom od organa – virus gripe prema respiratornom traktu, virus hepatitisa prema jetri, a enterovirus prema crijevima, no napada cijeli organizam pa se razvija primarna i sekundarna viremija (prisutnost virusa u krvi), piše Večernji list.

Izvor: Direktno.hr/Foto:adiva

Izvorni autor: av/Romana Kovačević Barišić/Večernji

Autor: