NOVI SKANDAL U VOJSCI, OPET PROBLEMI S DROGOM! Protiv sedmorice vojnika stegovna prijava zbog konzumacije kokaina i marihuane

07.02.2022. 10:05:00

Ponovno problemi s drogom u vojsci! Kod osmorice hrvatskih vojnika okrivena je prisutnost metabolita droga! Pali su ove godine u preventivnom nadzoru Oružanih snaga, potvrđeno je Dnevniku Nove TV.


U Ministarstvu obrane kažu kako je utvrđena konzumacija kokaina i marihuane. Stegovna prijava podnesena je protiv sedmorice, dok je jedan pripadnik HV-a medicinskom dokumentacijom potkrijepio prisutnost metabolita lijekova u organizmu te nije stegovno prijavljen.

Većina pripadnika je iz sastava postrojbi Hrvatske kopnene vojske. Službeno nije poznato jesu li drogu konzumirali dok su bili u službi ili izvan vojarni, kako su je nabavili i o kojim je količinama riječ.

Inače, u Ministarstvu obranu navode kako svi pokrenuti postupci protiv vojnika kod kojih je prošle godine utvrđeno da su konzumirali drogu - još nisu završeni.

Podsjećamo, riječ je o pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga, koji su bili pozitivni na kokain i protiv kojih su pokrenuti vojnostegovni postupci. Testirani su bez najave i ciljano. Za zlouporabu narkotika koji su tada zabilježeni među specijalcima u MORH-u i Glavnom stožeru tvrdili su da predstavljaju izolirane slučajeve.

Isto je govorio i predsjednik Zoran Milanović, ujedno Vrhovni zapovjednik, pa naknadno iz Delnica poslao poruku vojnim zapovjednicima i upozorio da će ubuduće njih držati odgovornima za pojavu droge među vojnicima.

"Ovo je upozorenje! Može se dogoditi jednom, ali se više ne smije događati. Posebno se ne smije dogoditi da u vojsci ima ljudi koji se bave organiziranim raspačavanjem narkotika. Bilo je i toga, i to baš u Delnicama", bio je jasan Milanović.

U 2021. godini proveli su 115 nadzora, kojima je bilo obuhvaćeno ukupno 636 pripadnika HV-a. Utvrđeno je pet događaja koji imaju elemente kriminaliteta, 17 događaja sa elementima prekršaja, te 39 događaja s obilježjima kršenja vojne stege prema Zakonu o službi u OSRH. U Ministarstvu obrane poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje, jer imaju nultu toleranciju na opojna sredstva i da će svaki slučaj bez iznimke biti sankcioniran.

 

 

Podsjećaju da ovakve nadzore s ciljem prevencije zlouporabe droga redovito provode. Za svakog pripadnika OSRH kod kojeg se testiranjem utvrdi prisutnost droga u organizmu, Vojna policija podnosi odgovarajuće stegovne prijave Vojnostegovnom sudu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje stegovnog prijestupa, odnosno, dovođenje u stanje pod utjecajem droga ili odbijanje testiranja na droge, te potom provodi stegovne postupke. U svakom pojedinačnom slučaju, ističu, donosi se odgovarajuće rješenje. 

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Ivana Pezo Moskaljov

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.