NOVI ZAKON: Neki ljudi se više neće moći kandidirati na lokalnim izborima!

28.01.2021. 11:06:00

Zakon o lokalnim izborima propisao je da je zapreka za kandidaturu na lokalnim izborima pravomoćna sudska osuda na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci, uključujući i uvjetnu, za desetke pobrojanih kaznenih dijela.

Iako je za kandidaturu zapreka bila i uvjetna osuda na najmanje šest mjeseci, za prestanak mandata bila je potrebna bezuvjetna kazna. Uz to, osuda za nasilje u obitelji prema sadašnjem zakonu nije zapreka za kandidaturu, niti je njezina posljedica prestanak mandata. Iako ima pravomoćnu presudu za nasilje u obitelji i to na deset mjeseci uvjetno, župan Tomašević tako nije automatski izgubio svoj mandat. HDZ je Tomaševića isključio iz stranke još 2018. godine, ali on će svoj mandat odraditi do kraja. No, hoće li se moći kandidirati?

U obrascu na e-savjetovanju stoji da će se »planirani ishod postići stupanjem na snagu odluke o raspisivanju prvih sljedećih redovnih lokalnih izbora, odnosno odmah nakon provedbe sljedećih redovnih lokalnih izbora, koji se sukladno zakonu imaju održati treće nedjelje u svibnju, tj. 16. svibnja 2021. godine«. U Ministarstvu uprave i pravosuđa nam pojašnjavaju da to što će se »planirani ishod postići stupanjem na snagu odluke o raspisivanju sljedećih redovnih izbora« znači da se oni koji imaju pravomoćnu presudu za obiteljsko nasilje neće moći kandidirati ni na predstojećim izborima.

Iz toga se onda može zaključiti da pravo na kandidaturu neće imati ni Tomašević. Na pitanje može li se u tako kratkom roku prije izbora mijenjati izborna pravila, u Ministarstvu kažu da je to u skladu s Venecijanskim preporukama jer se ništa bitno u načinu izbora lokalnih čelnika ne mijenja, odnosno tu pravila ostaju ista.

Osim što će u registar kaznenih djela za koja osuda priječi kandidaturu ili znači prestanak mandata, ući nasilje u obitelji i nasilničko ponašanje, on će se proširiti tako da će u njega ući izmjene ugrađene u Kazneni zakon prošle godine. Tako je plan uključiti kaznena djela protiv braka, obitelji i djece, a koja su precizirana izmjenama Kaznenog zakona iz 2020. godine, primjerice napuštanje i zanemarivanje djece. Uz to, u Zakon o lokalnim izborima ulazi i prošlogodišnja izmjena koja je svaki spolni odnos bez pristanka definirala kao silovanje.

Kad je u pitanju prebivalište, Ministarstvo uprave i pravosuđa namjerava definirati da mandat lokalnom čelniku prestaje s odjavom prebivališta, jer dosad je u zakonu stajalo da lokalni čelnik gubi mandat s prestankom prebivališta. No, u slučaju Anite Nosić, to što je odjavila prebivalište u Lovreću kako bi kupila stan u Zagrebu, nije na kraju značilo gubitak mandata. Naime, tadašnje Ministarstvo uprave donijelo je rješenje po kojem Aniti Nosić zbog prestanka prebivališta i prijave u Zagrebu prestaje mandat.

No, Nosić nije odustajala, pokrenula je sudski spor i tvrdila da je, iako je prijavila prebivalište u Zagrebu, cijelo vrijeme prebivala u Lovreću. Bez obzira na to što jedno vrijeme nije imala prebivalište u Lovreću, Upravni sud je uvažio njezine argumente i vratio joj mandat načelnice jer je cijelo vrijeme prebivala u Lovreću, u kojem je prijavila privremeni boravak, nakon što je ishodila prebivalište u Zagrebu. Kako se više ne bi događale takve, gotovo pa gramatičke zavrzlame, Ministarstvo uprave odlučilo je dodatno precizirati stvari pa će tako, kako nam kažu, u zakonu stajati da mandat lokalnom čelniku prestaje s odjavom prebivališta.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:hdz

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.