Novih 15 slučajeva, ukupno 2062, umrle su četiri osobe

29.04.2020. 14:48:00

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 15 novih slučajeva zaraze korona virusom, ukupno 2062, objavio je Stožer civilne zaštite. Preminule su četiri osobe.

Ukupno su oporavljene 1288 osobe , što je 56 više nego u utorak. 

Jedna je žena preminula u Klinici Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, '50. godište s kormobiditetom, tri u KBC-u Split, jedna ženska osoba, '36. godište, muškarac, '44. godište, žena, '28. godište, svi s težim bolestima. Ukupno je preminulih u Hrvatskoj 67, objavila je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević.

Testirano je 34.476 osoba, 899 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih je 18 manje što znači 269 pacijenata, na respiratoru je 19. Od 1288 ozdravljenih, 551 osoba je otpuštena iz bolnice. Doma je ozdravilo 778 osoba. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su zdravstveni djelatnici na prvoj liniji.

"Tako se u Splitu dogodilo to da je ukupno šest medicinskih sestara i jedna spremačica oboljela u posljednjih nekoliko dana. To je dakako veliki problem, ali izvještaji nam govore da je sve pod kontrolom. Oni koji mogu raditi, nastavljaju raditi, oni koji ne mogu stavljeni su u samoizolaciju. U drugoj fazi popuštanja mjera napravili smo draft verzije svih releventnih dokumenata. Sada smo u fazi komunikacije s korisnicima odnosno s onima koji to provode. To će sve biti objavljeno sutra", pojasnio je Capak.

Kako sa školom i vrtićima

Pojasnio je da nije sve  samo pitanje broja novooboljelih.

"Nismo odredili broj koji mora biti da se vratimo na stare mjere. Svakog se pojedinačno detektira i saznaje na koji način se zaradio. Ako utvrdimo vezu između zaraze te osobe i nekih djelatnosti koje smo popustili, tada ćemo razmotriti postroženje. Što se tiče odlazaka djece u školu, ne volim govoriti unaprijed jer mogu i pogriješiti. Ujutro je bio sastanak između djelatnika HZJZ-a i osoba iz Ministarstva obrazovanja kada su traženje određene izmjene. Do kraja radnog vremena će biti usavršeno i usuglašeno. Sutra će sve biti vrlo detaljno objavljeno. Ta mjera počinje 11. svibnja i ima vremena za prilagodbu. Što se tiče vrtića, niti jedna zemlja na svijetu nije preporučila zaštitnu opremu za djecu, već za osoblje u vrtiću. Duboko sam uvjeren da će zaštitna ministarstva nabaviti svu zaštitnu opremu za zaposlenike. Djeca neće nositi zaštitnu opremu, već će se ponašati u skladu s mjerama. Nemoguće je propisati socijalnu distancu i stavljati prepreke. Upute za vrtiće su dio paketa i imamo vremena da iskomuniciramo to, ali to nije zakon, to su samo preporuke i upute. Ako netko misli da nešto može biti bolje, mi to uvijek možemo izmijeniti".

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović komentirao je podatak da se na nekim tržnicama može prodavati cvijeće, a negdje ne. 

"Kada su u pitanju cvjećare, nema razloga da ne rade ako slijede naše mjere".

Upitan zašto e-propusnica nije odobrena Krapinsko-zagorskoj županiji prema Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, rekao je da su donijeli izmjene i rekli da će 11. svibnja detaljnije razmotriti taj sustav.

"Sada nema potrebe da se bilo što mijenja. Što se tiče Zagrebačke županije i Grada Zagreba, oni funkcioniraju kao cjelina jer ako bismo tim putem krenuli, onda bismo 11. svibnja vjerojatno ukinuli sve e-propusnice, a to nije cilj. Želimo umanjiti mobilnost koliko je god moguće, ali opet u nekim situacijama dopustiti ljudima odlazak na nužna mjesta. Cilj je da se normalizira što je moguće više toga, a to ovisi o epidemiološkoj slici. To je interes svima i želimo ovu fazu proći da krenemo prema još većem stupnju popuštanja mjera. Dok god budemo držali ovako povoljnu epidemiološku situaciju, to će omogućiti daljnje popuštanje mjera. Svi imamo isti cilj samo moramo voditi računa da ga nešto ne kompromitira u ovom trenutku", odgovorio je Božinović.

Hoće li virus postati sezonski?

Na pitanje hoće li virus postati sezonski kao gripa, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' odgovorila je da je to ozbiljna mogućnost. 

"Većina virusnih infekcija se javljaju ili sezonski ili povremeno svakih nekoliko godina u različitim segmentima. Neki virusi pojavili su se nakon 80 godina i sada ih imamo svake dvije ili tri godine. Ovaj virus, kao kapljični, mogao bi biti regularni sezonski virus koji bi se mogao javljati svake godine, ali neobičan je i vidjet ćemo što će odlučiti".

Capak je dodao da ne propisuju nadzor ili kontrolu.

"Mi dajemo preporuke ili upute. Onaj tko provodi djelatnost će organizirati nadzor. Što se tiče crkvi, sve je jasno. Nema kretanja, već osobe sjede na jednom mjestu. One aktivnosti koje dovode do kontakta već su propisani. Doradili smo samo neke detalje u dogovori s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Također, oni prostori gdje se unutar crkve ljudi mogu približiti, razrađeni su".

Capak su i pitali da komentira izjavu Branka Bačića da je on član HDZ-a.

"Radi se o privatnoj stvari. Ne trebam javno govoriti o tome čije sam stranke član. Ja nisam politička osoba niti sam na političkoj funkciji i zadržavam to kao privatno pravo. Što se tiče slika koje je objavio Index, imam ja slike s raznim ministrima koji su bili članovi vlasti. Kad je bila poplava, imam fotografiju s ministrom Vargom, kad je bila migrantska kriza, imam fotografiju s ministrom Ostojićem, imam čak i fotografiju s generalom Praljkom u Sunji", rekao je Capak. 

Izvor: Direktno.hr/PDN/Foto:FaH

Izvorni autor: Alen Vlahović/Josip Senjak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.