Novo, zastrašujuće ukrajinsko oružje širi paniku među Rusima: ‘Vatra stiže ‘niotkuda‘, naši drugovi postaju ljudske baklje‘

12.09.2024. 20:15:00

Dron koji nosi termit novi je ukrajinski izum, za kojim bi mogli posegnuti i Rusi

Ukrajinska vojska počela je redovno koristiti FPV bespilotne letjelice s mogućnošću raspršivanja termita iznad šumovitih područja u kojima se skrivaju ruski vojnici i njihova oprema, što je taktika za koju stručnjaci kažu da može biti legitimno ratno oružje, ali samo u strogim okolnostima.

Dana 2. rujna na internetu se pojavila snimka koja prikazuje, kako se čini, ukrajinski jeftini dron koji raspršuje zapaljivu goruću smjesu koju je izbacivao duž gustog niza stabala gdje su se, kako su sumnjale ukrajinske snage, skrivale ruske trupe.

Kasnije je ukrajinski medij Militarni izvijestio da je ukrajinsko brdsko pješaštvo opremljeno termitskim punjenjem. Termit je mješavina aluminija i željeznog oksida, odnosno hrđe, smjesa koja može gorjeti na temperaturama višim od 2200 stupnjeva Celzijusa - što može biti dvaput više od rastopljene lave - koje je postavljeno na bespilotne letjelice i bačeno na ruske položaje.

Stručnjaci vjeruju da korištenje takvog oružja ima dvostruku namjenu - jeftin je način razotkrivanja neprijateljskih lokacija i izazivanja straha u snagama ruskog okupatora.

"Primarna upotreba ovih FPV dronova koji nose termit je da (goruća mješavina) djeluje kao defolijant za uklanjanje lišća sa stabala i pokrova lišća koje ruske snage koriste za skrivanje u drvoredima, a sekundarna je vjerojatno kao psihološko oružje zbog prirode učinka koji bi termiti izazvao u dodiru s kožom", kaže Justin Bronk iz londonskog think tanka Royal United Services Institute (RUSI), kako prenosi Defence News.

‘Ovo je glavobolja‘

Osim toga, visoke temperature ove mješavine mogu oštetiti ili uništiti skladišta opreme i streljiva u jednom naletu, primijetio je Federico Borsari, stalni suradnik u američkom Centru za analizu europske politike (CEPA). "Mogu se koristiti za specifične svrhe za koje eksplozivni učinci nisu idealni i biti korisni za spaljivanje napuštenih vozila, primjerice", rekao je.

Dvojica stručnjaka rekla su da su FPV prikladna vrsta bespilotnih letjelica za izbacivanje termita pri maloj brzini zbog njihove niske cijene i mogućnosti preciznog upravljanja.

Kako se zapaljivo oružje sve češće pojavljuje u ovom ratu, analitičari su izrazili zabrinutost zbog nanošenja štete civilima. Prošle je godine Rusija navodno koristila bombe punjene termitom u istočnoj Ukrajini nad stambenim četvrtima, prema video snimci na društvenim mrežama, koju je preuzeo i YouTube kanal britanskog dnevnika The Telegraph.

Opasnosti pri korištenju termita uključuju mogućnost izazivanja požara izvan kontrole, koji prijete spaljivanjem civilne infrastrukture i nevojnih ciljeva.

Korištenje termita kao punjenja nije samo po sebi zabranjeno, ali nije ni jednostavno, kažu stručnjaci. "Bilo bi legitimno i legalno koristiti ih kao defolijante za uklanjanje pokrova, a to vrijedi osim u slučajevima da pogode civile ili da postoji značajan rizik da bi naknadni požar ugrozio civile - usporedite to s ruskim korištenjem termita prošle godine na neselektivan način", kaže Matthew Savill, vojni stručnjak iz RUSI-ja.

Prema Ženevskim konvencijama, namjerno gađanje civilnih područja zapaljivim oružjem predstavlja ratni zločin.

S druge strane, ruski vojnici su prestravljeni novim ukrajinskim oružjem, a ruski proratni vojni blogeri žale se da su u slučaju takvih napada ruski vojnici prepušteni sami sebi. Korisnik X-a Dmitri iz War Translated, nezavisnog profila koji prevodi različite materijale o ratu na engleski jezik radi šireg razumijevanja konflikta među zapadnom publikom, podijelio je ulomak objave ruskog vojnog blogera Dva bojnika, koji ima više od milijun pretplatnika na Telegramu.

"Rusko mišljenje o bespilotnim letjelicama s punjenjem termitom koje su korištene protiv njih u regiji Herson. U ovom trenutku nemaju čime suprotstaviti se. Jedini izbor je izgradnja zemunica od betona i vatrootpornih opeka", napisao je Dmitri, kako prenosi Newsweek.

‘Vatra s neba‘

Ukrajinska vojska objavila je više video snimki koje prikazuju dronove koji nose termite u akciji na bojnom polju. "To nam je zadalo glavobolju", naveo je bloger, dodajući da ruske snage pokušavaju smisliti načine da se zaštite od napada bespilotnih letjelica sa zapaljivim punjenjem, za koje neki navode da mogu probiti i oklop.

Dva bojnika ocjenjuje da za sada ruski vojnici samo mogu kopati dublje i koristiti velike količine pijeska. "U idealnom slučaju, vatrootporna cigla ili beton, a zatim ono za što trebaju ruke. Uvijek treba biti vode i pijeska za gašenje požara", napisao je vojni bloger.

Emil Kastehelmi, analitičar obavještajnih podataka otvorenog koda, naveo je na X-u da su "tzv. dronovi-zmajevi novi izum u ratovanju dronovima". "Ovo je nešto drugačije od FPV-a i (dronova) bombardera, a s psihološkog stajališta je prilično zastrašujuće", rekao je Kastehelmi.

"Termit je tvar koja gori na vrlo visokim temperaturama. Ne samo da gore stabla i grmlje, već također može oštetiti opremu, vozila i fortifikacije te izazvati teške opekline. S manje vegetacije, izviđačke i udarne misije dronovima su učinkovitije".

Također kaže da oružje izaziva novu vrstu straha od dronova. "Zamislite - niotkuda, vatra počinje padati s neba, a ne možete učiniti ništa da je zaustavite. Ne možete je ugasiti vodom. Vaši drugovi vrište, u plamenu, poput ljudskih baklji", napisao je.

Kastehelmi je istaknuo da bi, iako je prerano za procjenu učinka ovih bespilotnih letjelica na bojnom polju, i Rusija "također mogla usvojiti inovaciju u nekom obliku, ako se pokaže učinkovitom".

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Sergey Bobylev/sputnik

Izvorni autor: T.Š.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.