Nuštar, prosinac 1991.

29.11.2020. 20:54:00

Nakon okupacije Vukovara i izlaska u proboju za mnoge vukovarske branitelje je rat završio!

Ponudu Martina Špegelja su dobili Ivica Arbanas Lipi i Ivan Dok Anđelić da biraju vojarnu u Zagrebu i da obučavaju nove naraštaje Hrvatske vojske za domovinsko-obrambeni rat, međutim ovaj dvojac je to odlučno odbio uz izjavu da nisu krenuli u obranu domovine radi činova i funkcija već da doprinesu u obrani i oslobođenju domovine od najezde pobunjenih lokalnih Srba, srbočetničkih paraformacija i JNA!

Izabrali su prvu crtu i najbliže položaje Vukovaru, krenuli za Vinkovce i Nuštar formirati 124. Brigadu.

Valja napomenuti da su Ivica Arbanas i Ivan Anđelić upravo na ovom položaju oformljenu ekipu ustrojili u legendarni diverzantko-izviđački vod “ĆELAVCI” čije su glave kasnije bile ucijenjene na 100.000 DM za ĆELAVCE a 100.000 DM za zapovjednike od strane Arkana, Kapetana Dragana i ostale srbočetničke bande a ekipi ĆELAVACA su pripadali pok. Halužan Haš Damir, pok. Alen Lugarić Lugi, pok. Zoran Jakopic Kizo, pok. Dugan Dugi, Tomislav Lučić, Kristijan Crni Fereža, Mladen Živković Živac, Amir Čehajić, Damir Rajković Bosanac, Jasna Edl Špiljar, pod zapovjedništvom pok. Željka Špiljara Žaca, i njegova zamjenika Ivice Križetića.

Hvala Hrvatskom Vitezu i pripadniku 3. Bojne 3. Gardijske brigade Ivica Ićo Vukoje za ustupljenu snimku na kojoj je sa snajperom legendarni zapovjednik grada Vukovara Ivica Arbanas Lipi...

Izvor: Pripremio:Josip Deur/FB - Istina o obrani Vukovara/Foto:screenshot

Izvorni autor: Pripremio:Josip Deur/FB - Istina o obrani Vukovara/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.