Obilježava se 30. godišnjica bitke za Vukovar

18.09.2021. 12:51:00

30. je obljetnica početka herojske Bitke za Vukovar. Središnja svečanost počinje uskoro, no obilježavanje je počelo već rano jutros - budnicom gradskim ulicama - od Vodotornja do dvorca Eltz, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Budnicom ulicama grada počelo je svečano obilježavanje 30. obljetnice bitke za Vukovar. Ulicama je prošao i mimohod ratnih zastava.

Na spomen-obilježju žrtvama iz Domovinskog rata na Memorijalnom groblju predstavnici Vlade na čelu s premijerom, kao i predstavnici Grada i branitelja, položili su vijence i zapalili svijeće.

Uz šetnicu kod ušća Vuke u Dunav održava se taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Oružanih snaga i MUP-a.

- Cilj ove izložbe, odnosno prezentacije, jeste da potaknemo na još uvijek zakonom dozvoljenu dragovoljnu predaju, i da bi osvjestili pojedince, djecu, da ne i takve stvari dirali, znači, tu su raznorazne bombe, mine, sve što se može, nažalost naći još i u domaćinstvu, rekao je Mirko Madžarević, iz PU vukovarsko-srijemske.

- Naravno da smo ponosni što je iz naših redova stasala i postala pobjednička Hrvatska vojska, zajedno s našim, također, pripadnicima specijalne policije i svim našim policajcima koji su obranili Hrvatsku, rekao je Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Prilika je ovo i za susrete ratnih suboraca.

- Moral je bio fenomenalan, i sad ovi još koji su živi, srećemo se, grlimo se, ljubimo se, čestitamo, kaže Antun Arić, pripadnik 204. brigade.

- Ovo će ipak biti da ćemo se nakon 30 godina mi, koji se nismo vidjeli od rata, opet vidjeti. Nemojte me pitati za emocije, teške su, ali izdržat ćemo, rekao je Ivica Miljak, pripadnik 204. brigade.

Središnja svečanost počinje u 12.15 u dvorištudvorca Eltz uz prigodna obraćanja, prelet migova i program akrobatske grupe Krila Oluje.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/foto: Davor Javorović/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.