Obilježava se osnivanje 138. brigade Hrvatske vojske: “Goranski risovi” iz rata su izašli čisti i s puno ponosa

27.10.2022. 17:40:00

Uz držanje bojišnice u Lici sudjelovali su i u akcijama Bljesak i Oluja. Trinaest pripadnika brigade poginulo je na ratištu, dvoje je umrlo kasnije od zadobivenih rana, a više od dvije stotine ih je ranjeno

Sutra će u Delnicama svečanom misom, polaganjem vijenaca te prigodnim druženjem i podjelom Zahvalnica biti obilježena 31. godišnjica osnivanje 138. brigade Hrvatske vojske, postrojbe poznatije pod imenom “Goranski risovi”. Uoči tog značajnog datuma pripadnici Kluba “Goranski risovi” koji okuplja nekadašnje članove te postrojbe, održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su se prisjetili niza trenutaka vezanih uz ratni put ove brigade.

Brigadni general Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade HV-a, podsjetio je kako je nepunih tjedan dana nakon osnivanja brigada već 5. studenoga sudjelovala u akciji oslobađanja delničke vojarne, a 19. prosinca te 1991. godine već je upućena na bojišnicu u Liku gdje će ostati sve četiri ratne godne. Tijekom tih ratnih godina kroz brigadu je prošlo 5.500 boraca od kojih je Gorana bilo najviše, njih 4.000.

 

Najbolja ratna brigada

Uz držanje bojišnice u Lici sudjelovali smo i u akcijama Bljesak i Oluja. Trinaest pripadnika brigade poginulo je na ratištu, dvoje je umrlo kasnije od zadobivenih rana, a više od dvije stotine ih je ranjeno. Brigada, kojoj su uz mene određeno vrijeme zapovjednici bili Ivan Gašpar i Ranko Matijašić, razvojačena je 21. listopada 1995. godine i iza sebe je ostavila častan vojnički put o čemu svjedoče i odlikovanja, kao i literatura napisana o njoj – rekao je Balen citiravši i zapise iz knjige generala Rudolfa Brlačića, zapovjednika Operativne grupe Lika u razdoblju od 1991. do 1993. godine, koji baš 138. brigadu HV-a smatra najboljom ratnom brigadom vezanom uz rat koji se odvijao na prostorima Like.

Jedan od pripadnika brigade i to, naglasio je, kao dragovoljac i običan vojnik, bio je Milivoj Diklić koji je napomenuo kako je tijekom svih ratnih godina brigada kvalitetno vođena i to na svim područjima, od zapovjedništva do logistike – Baš zato iz rata smo izašli čisti i s puno ponosa, a sigurno da je, s obzirom na stanje na bojišnici i ostale ratne uvjete, moglo biti gore – rekao je Diklić. Tomo Vučić bio je načelnik veze, a prisjetio se niza situacija od kojih su neke bile i komične, poput one kad su im nekoliko metara postavljenog voda pojeli miševi. No, u početku, istaknuo je, nije bilo nimalo lako – Oprema koju smo imali bila je, u poredbi s onim što je imala JNA, smiješna. No, uz pomoć naših tadašnjih poduzeća te naših ljudi koji su radili u Njemačkoj i drugdje, dobivali smo sve više potrebne tehnike i brzo smo bili u stanju održavati kvalitetnu komunikaciju s ljudima na terenu – rekao je Vučić.

 

Izvršili sve zadatke

Žarko Kovač istaknuo je kako su Gorani, kao i ostali pripadnici ove postrojbe, izvršili sve naložene im zadatke – Dokazali smo se u tim teškim uvjetima, a mislim da nikada ne smijemo zaboraviti ni žrtvu koju su tih godina podnijeli svi članovi naših obitelji, naše supruge, djeca, roditelji… i njima treba zahvaliti je je strah u kojem smo živjeli često znao biti gori od boravka na bojišnici, prisjetio se Kovač. Miljenko Kauzlarić posebno je pažnju skrenuo na postratno razdoblje kad je mnogim pripadnicima brigade bila nužna psihološka i druga pomoć. – Kroz udruge dragovoljaca, kao i naš Klub 138. brigade, pomagali smo i pomagat ćemo koliko god budemo mogli – rekao je Kauzlarić. Darko Kolenc na ratište je stigao s već, na žalost, dobro poznatim zvukovima pucnjave jer je u Gorski kotar stigao iz Pakraca. Na bojištu je bio zadužen za vođenje predstavnika UNPROFORA po bojišnici. – To nije bio lagan zadatak jer su oni često dolazili s negativnim uvjerenjima i lažnim pričama koje im je servirala druga strana. Ipak, čestim odlascima na teren uspješno smo se borili protiv tih laži – zaključio je Kolenc.

 

Obilježavanje počinje u 9 sati

U petak obilježavanje 31-rođendana 138. brigade HV-a počet će u 9 sati u Župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama svetom misom. U 10 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće na Trgu 138. brigade HV-a, a u 11 sati bit će u velikoj vijećnici održan prijem kod gradonačelnice te dodijeljene zahvalnice.

Izvor: novilist.hr/Foto: Marinko Krmpotić

Izvorni autor: Marinko Krmpotić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.