OBILJEŽAVANJE: DAN HRVATSKIH BRANITELJA VUKOVARA

10.03.2024. 09:42:00

U spomen na 10. ožujka 1991. godine kada je u Bogdanovcima održano postrojavanje prvih nenaoružanih odreda za bivšu Općinu Vukovar, a na kojem je postrojeno više od 2.500 branitelja koji su kasnije postali pripadnici 204. vukovarske brigade, u nedjelju se svečano obilježava Dan hrvatskih branitelja. Vukovara. Počast poginulima, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima bit će odana polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. U crkvi svetog Filipa i Jakova u 11 sati bit će održana sveta misa zadušnica, au 12 sati u prostoru Gradske tržnice organizirano je druženje uz podjelu graha.

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić pozvao je sve branitelje, ali i ostale građane da se odazovu svečanosti i druženju.
- Obilježit ćemo nakon 33 godine okupljanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima. To je, po mom osobnom mišljenju, bilo prvo postrojavanje 204. vukovarske brigade, bez oružja. Svi ti ljudi, koji su se tada postrojili, postali su kasnije pripadnici 204. vukovarske brigade. Nažalost, puno tih ljudi danas više nema, nisu među nama. Neki od njih su poginuli devedesetih, a neki su preminuli od devedesetih do danas. Svake godine nas je sve manje – rekao je Josić te pozvao sve na uključivanje u obilježavanje ove obljetnice.

Obilježavanje 33. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima započet će u 9 sati svetom misom u crkvi sv. Leopolda Mandića nakon čega će uslijediti polaganje vijenca na spomen obilježja na Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu Bogdanovaca.
- U Bogdanovcima u nedjelju, 10. ožujka 2024. godine obilježit ćemo 33. obljetnicu postrojavanja nenaoružanih odreda. Prošle su 33 godine od velikog događaja za Republiku Hrvatsku. Tada je bio početak okupljanja budućih branitelja bivše Općine Vukovar, a predvođeni su bili s Tomislavom Merčepom. Naš program obilježavanja započet ćemo u nedjelju u 9 sati svetom misom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića nakon čega ćemo se uputiti prema središtu Bogdanovaca, na Trg dr. Franje Tuđmana gdje ćemo položiti vijence i upaliti svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje. U 10:15 sati uslijedit će i obilazak Spomen doma Bogdanovci i prigodno druženje u vijećnici Općine Bogdanovci. Ukoliko nam vrijeme dozvoli, imamo namjeru da s gostima odemo točno na ono mjesto gdje je održano postrojavanje – naglasio je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun.

Izvor: Hrvatski radio Vukovar

Izvorni autor: Sandra Grgić/Foto: HP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.