Obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

05.12.2019. 13:59:00

U povodu obilježavanja Dana obrane grada Osijeka, u četvrtak su položeni vijenci i upaljeni lampioni kod spomen obilježja poginulim braniteljima u naseljima Filipovica, Brijest, Industrijska četvrt, Tenja, Nemetin te u Hebrangovoj ulici u Osijeku, kod spomen obilježja poginulima u šumi Rosinjača.

Predsjednik Odbora za branitelje i braniteljske udruge u Gradskoj upravi Darko Nađ podsjetio je kako su 5. prosinca 1991. godine osječki branitelji izdržali brojne žestoke napade, jer je toga dana napadnuta kompletna crta obrane Osijeka.

„Svi mi koji smo sudjelovali 5. prosinca 1991. godine u obrani Osijeka od žestokih napada velikosrpskog agresora znamo što smo učinili za grad Osijek. Bili smo svjesni ako napustimo svoje položaje da će Osijek doživjeti istu sudbinu kao Vukovar”, kazao je Nađ dodavši kako je u tim napadima poginulo 29 branitelja, jedan se još smatra nestalim, a bilo je i više civilnih žrtava.

Kako bismo se odužili svim poginulim braniteljima, ali i onima koji su preživjeli, zatražili smo prošle godine od Gradskog vijeća da 5. prosinca bude proglašen Danom obrane grada Osijeka”, rekao je Nađ.

Kod spomen obilježja poginulima u Rosinjači lampione su upalili izaslanik ministra obrane brigadir Željko Ljubas, pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara, predstavnici županijske Koordinacije braniteljskih udruga, osječkog Gradskog vijeća te brojna izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga.

Nakon toga održan je braniteljski maraton „Krug zajedništva, ljubavi i mira”, u večernjim satima u Muzeju Slavonije bit će otvorena izložba fotografija „Neuništivi grad”, dok će u Vikarijatu đakovačko-osječke nadbiskupije biti održana projekcija dokumentarnih filmova i izložba ratnih fotografija. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.