Obilježen Dan bjelovarskih branitelja na spomen-području Barutana

29.09.2020. 18:55:00

„Spomen-područje Barutana ostavljamo budućim generacijama kao uspomenu na naše hrabre branitelje, ali i kao trajnu opomenu – da se ne zaboravi i nikada ne ponovi“, rekao je ministar.

Povodom Dana bjelovarskih branitelja i Dana Grada Bjelovara, na spomen-području „Barutana 1991.“ održana je sveta misa, komemoracija za poginule hrvatske branitelje i svečana sjednica Gradskog vijeća.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslanik predsjednika Vlade, s pomoćnikom ministra Dinkom Tandarom nazočio je obilježavanju, kao i predsjednik Republike, izaslanstvo Hrvatskoga sabora, predstavnici Grada Bjelovara, Bjelovarsko-bilogorske županije te susjednih jedinica regionalne i lokalne samouprave, kao i brojni hrvatski branitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te okupljeni građani.

Izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće za poginule hrvatske branitelje te tako odala počast i izrazila zahvalnost najzaslužnijima za slobodu koju danas živimo.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je Dan grada okupljenim Bjelovarčankama i Bjelovarčanima i Dan bjelovarskih branitelja svim hrvatskim braniteljima te ih pozvao da im u mislima budu poginuli branitelji koji su svoje živote dali za slobodu, dok proslavljaju današnji dan.

„Ovdje smo prije svega kako bismo odali počast našim palim vitezovima, njima zahvaljujemo na žrtvi za našu slobodu, njihovih imena uvijek se trebamo sjećati i spominjati ih.“, istaknuo je ministar Medved te kazao kako će se njima u spomen urediti i velebno spomen-područje Barutana. 

„Spomen-područje Barutana ostavljamo budućim generacijama kao uspomenu na naše hrabre branitelje, ali i kao trajnu opomenu – da se ne zaboravi i nikada ne ponovi“, rekao je ministar.

Radove na uređenju ovog hvalevrijednog projekta Vlada će sufinancirati s iznosom od milijun kuna, koji će se Gradu Bjelovaru isplatiti u 2021. godini, sredstvima iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Brojni su programi i projekti koje Ministarstva hrvatskih branitelja podržava na području Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, a ministar je posebno naglasio veliki projekt veteranskog centra koji se gradi u Daruvaru.

Ministarstvo hrvatskih branitelja predložilo je i utemeljenje medalje Zapadna Slavonija za sudjelovanje u oslobađanju toga dijela naše domovine, što je samo jedan u nizu naših napora u cilju očuvanja vrijednosti Domovinskog rata i odavanja priznanja najzaslužnijima za našu slobodu i neovisnost.

„U proteklom mandatu Ministarstva hrvatskih branitelja ostvarili smo partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata, na što smo, uza sva druga postignuća, posebno ponosni.“, istaknuo je ministar.

Zaključno, ministar je još jednom iskazao zahvalnost hrvatskim braniteljima: „Žrtva hrvatski branitelja, žrtva članova obitelji svih stradalih ono je što nas svakodnevno vodi u našem radu. Hrvatski branitelji temelj su naše državnosti, stoga je dostojanstven odnos prema njima i Domovinskom ratu naš dug zaslužnima što danas živimo u slobodi“, rekao je.


Vladimir Makar, Siniša Paunović, Dražen Pervan, Ivan Cvrtila, Eduard Kukalo, Stjepan Legčević, Nikola Petrić, Marijo Šimić, Ivan Trogrlić, Marko Tukerić i Milan Vuković

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja/Foto: bjelovarac.hr

Izvorni autor: MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.