Obilježen Dan vojne kapelanije ‘Sveti Ivan Pavao II.’

26.10.2021. 12:22:00

MORH

U kapelici “Sv. Ivana Pavla II.” u Ministarstvu obrane RH u Zagrebu obilježen je dan kapelanije svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan u koncelebraciji s o. Zdravkom Barićem SMM, dekanom Zagrebačkog vojnog dekanata te domaćinom don Slavkom Rajičem biskupskim vikarom za pastoral MORH-a i OSRH i kapelanom vojne kapelanije.

Euharistijskom slavlju nazočili su načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, glavni tajnik MORH-a Petar Barać te drugi čelnici i predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a i OS RH.

U prigodnoj homiliji biskup Bogdan je izrazio zadovoljstvo što je sve okupio velikan vjere koji nije neki drevni svetac nego suvremenik kojeg su mnogi od prisutnih imali prigode vidjeti i susresti. Osvrnuvši se na vrijeme njegova djetinjstva, odrastanja i formativnog razdoblja života Ivana Pavla II. istaknuo je njegova tri posjeta Hrvatskoj i njegov poziv za prestankom rata kao i apeliranje svjetskoj javnosti za priznanjem Hrvatske, ključnim u danima Domovinskom rata.

Papa Ivan Pavao II. je proglasio trojicu hrvatskih biskupa kardinalima, Kuharića, Bozanića i Puljića, svetim Bogdana, Mandića i Marka Križevčanina, te blaženim kardinala Stepinca, Ivana Mertza i Mariju Petković, čime je pokazao osobitu pažnju hrvatskom narodu. U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 129 država kao niti jedan drugi papa, a jubilarno 100. putovanje bilo je u Hrvatsku.

Vojna kapelanija nosi naziv “Sveti Ivan Pavao II.” od 18. srpnja 2014., a svoj dan slavi 22. listopada.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: MORH/ M. Čobanović

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.