Obilježena 28. obljetnica stradanja Bogdanovaca

10.11.2019. 11:50:00

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima i civilima u Bogdanovcima su u nedjelju državna i vojna izaslanstva, izaslanstva lokalnih vlasti, braniteljske i stradalničke udruge te suborci, rodbina i prijatelji obilježili 28. obljetnicu stradanja tog sela.

Tijekom tromjesečne obrane Bogdanovaca od višestruko nadmoćnijeg srbijanskog agresora, sela koje je tzv. „kukuruznim putem“ povezivalo Vukovar sa slobodnim hrvatskim teritorijem, poginulo je 133 branitelja i civila, a za 14 ih se još traga.

„Ove se selo u zajedništvu branilo, čuvalo i jedini put prema Vukovaru u okruženju“, rekao je bogdanovački načelnik Marko Barun, istaknuvši golem doprinos mještana sela, ondašnjega Zbora narodne garde i HOS-a i napore tijekom tromjesečne opsade.

„Ovdje je izgubljeno 133 života od kojih su 89 mještani sela, među njima sedmero pripadnika albanske nacionalne manjine, a s ponosom govorim o njima jer su bili dio nas, smatrajući da je ovo njihova država“, rekao je Barun dodavši da za zločine u Bogdanovcima još nitko nije odgovarao.

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur rekao je da se i ove jeseni redaju tužne obljetnice u selima vukovarsko-srijemskog kraja, danas i 28. obljetnice okupacije Bogdanovaca.

„Sjećamo se boli i krika, ali i snage i ljubavi koja se u tim trenutcima davala Hrvatskoj“, rekao je Deur istaknuvši obvezu iskazivanja poštovanja prema žrtvama ali i dužnost prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje.

Obljetnice stradanja Bogdanovaca prisjetio se i tadašnji zapovjednik obrane Ivan Matković – Lasta istaknuvši da ovih dana „…oživljavaju one slike stradanja, katastrofa, slike prijatelja, znanih i neznanih, slike ljudi koji su samo prolazili kroz Bogdanovce i nema pedlja u selu gdje se ne bi mogao staviti križ“.

U mjesnoj crkvi sv. Leopolda Mandića za sve poginule, ubijene i nestale branitelje i civile u Bogdanovcima služena je misa zadušnica.

Uz 28. obljetnicu okupacije Bogdanovaca obilježen je i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu u kojem je oružjem Hrvatsku branilo više od 2.500 pripadnika albanskog naroda. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.