Obilježena 29. godišnjica stradanja hrvatskih policajaca u Baranji

13.08.2020. 17:26:00

Kod spomen obilježja ispred zgrade Policijske postaje Beli Manastir u četvrtak je odana počast hrvatskim policajcima poginulima 13. kolovoza 1991., koje su iz zasjede ubili pripadnici bivše JNA i srpskih pobunjenika.

Inače, prije 29 godina, u srpnju 1991., dogodio se prvi napad tromblonima na Policijsku postaju Beli Manastir.

Nakon toga počela su svakodnevna granatiranja policijske postaje i blokiranje vitalnih prometnica. Zbog toga, hrvatske vojne i redarstvene snage donijele su odluku o premještanju policijske postaje u mjesto Petlovac, a nakon toga preko Valpova u Osijek.

Tog 13. kolovoza 1991., prilikom obavljanja policijskih zadaća u blizini tvrtke Remont u Belom Manastiru, iz zasjede su ubijeni policajci Marjan Kuzman i Zoran Sinanović, a ranjen Darko Maltar, koji su bili u redovitoj kontroli prometa.

Nakon toga upućena je pomoć pripadnika Specijalne jedinice policije iz Osijeka, kojoj je postavljena zasjeda između mjesta Uglješ i Čeminac.

Tom je prilikom ubijen Vidoja Marić, a ranjeni su Mirko Pongrac i Josip Županić.

U počast poginulima vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici MUP-a na čelu sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije Jozom Šukerom, PU osječko-baranjske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije, Grada Belog Manastira, baranjskih općina te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U belomanastirskoj crkvi Svetog Martina služena je misa zadušnica.

Ujedno je obilježena i 29. godišnjica ustroja Hrvatske policije u Baranji, te 24 godine od uspostave mirne reintegracije i povratka u matičnu Policijsku postaju Beli Manastir.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.